Game over - door Marie-Jose van de Vegt

Game Over…. Wat is het toch een ideaal tijdverdrijf, dat gamen. Helaas blijkt nu wel dat vooral ook onze kids met een ASS labeltje er wel een probleempje bij kunnen krijgen: game verslaving!

Naast het niet tot moeilijk verkrijgen van een sociaal leven, het niet overal maar kunnen aansluiten bij een sport of andere vereniging omdat dat nou eenmaal moeilijk is voor een autist, blijkt nu het enige andere tijdverdrijf naast die magische kast die in iedere woonkamer en ook nog slaapkamer staat, het gamen een ontzettend gevaarlijk monster te zijn. Niet voor mij maar voor al die auti-kids die nietsvermoedend hun rust of uitvlucht zoeken in de games on- of offline. De zorg trekt aan de bel want waar moeten we met deze groep naar toe? De verslavingszorg zegt “ze zijn niet verslaafd het is hun autisme wat de oorzaak is”. Maar de (jeugd)zorg roept, “het is niet het autisme maar de verslaving die hier regeert”. En waar moet je dan met het kind of de jongere heen? Als iedereen naar elkaar wijst en de specialist het eigenlijk ook niet meer weet?

En wat moeten wij daarmee als ouder? Ik vindt het een lastige. Mijn zoon speelt ook games op zijn van eigen centen gespaarde PS3, op zijn mobiel, op zijn IPAD en niet alleen thuis, maar bij zijn schaarse vrienden spelen ze ook diezelfde games met elkaar. Ik kan het hem niet verbieden maar ik probeer het wel te sturen. Niet hele dagen met die vingers aan de joysticks of het console en zeker niet online! Nu wil mijn zoon wel graag online maar vindt hij het gelukkig ook verdomde lastig als een ander zo zijn game kan binnen vallen en zomaar de beruchte zombies de vrije hand kan geven. Mijn zoon houdt daar niet van, dat iemand zich met zijn spel bemoeit. Hij weet ook niet hoe hij met het chatten tijdens het spel moet omgaan. Gelukkig, zeg ik dan maar.

Ik zie me al zitten, monitorend tijdens het spel online, als secondant van mijn zoon met mijn eigen gecreëerde avatar, want dat ik als “mama” in warzone II rond marcheer met een UZI is natuurlijk not done. Dat ik mee moet in die schijnwereld van zombies, moet rondrijden in op brute wijze bemachtigde sportwagens achterna gezeten door een Amerikaanse politiemacht,en moet ontsnappen aan een of ander commando. Of dat ik de nieuwe Ronaldo wordt in FIFA15, en bekend ben met alle andere Messi’s of de nieuwe bondcoach wordt van het naar eigen inzicht te vormen Oranje. Alleen maar om te kunnen monitoren hoe en wat er passeert in het online gamen. Thank god dat mijn zoon daar niet van is!

Maar het blijft wel een probleem, als er verder niets anders is dan dat. Er geen mogelijkheden zijn om anders je tijd in te delen, om te ontspannen, simpelweg omdat het er niet is. Dan kan ik me voorstellen dat je vlucht in iets wat je zelf kan controleren, waar jij de baas in bent, dat je kan uitzetten wanneer jij daar zin in hebt en wat er altijd is wanneer je het nodig hebt. Maar het zou niet zo moeten zijn.

Nee de overheid zou zich bewust moeten worden dat er nog zoveel tekort schiet. Dat er echt te weinig is naast school voor deze groep unieke kids/jongeren. Dat ze steeds meer tussen het schip en de wal vallen als je kijkt naar het verenigingsleven of een sportclub. Dat de wereld aan het verharden is en juist deze kids/jongeren niet hard te krijgen zijn. Maar nee ze worden het ondergeschoven kindje, qua scholing onder het mom passend onderwijs in een groep van 30 kinderen geplaatst, het speciaal onderwijs onder druk zettend, en dan het raar vinden dat deze kinderen steeds meer uitvallen binnen dit nieuwe concept. Onder het mom van “zorg naar de gemeente” wat gelijk staat aan bezuinigingen, worden de zorgverleners weg getrokken van deze kinderen / jongeren die juist nu goede begeleiding nodig hebben zodat ze later zelfstandig kunnen functioneren, hebben aangeleerd gekregen hoe je je staande kan houden in deze maatschappij. En ja dat kost geld maar het zal zich later terugbetalen doordat deze kinderen opgroeien tot prachtige jongeren die in het bezit zijn van kennis, die kunnen werken, die geleerd hebben met hun autisme om te gaan. Maar nee we laten ze zwemmen in deze vijver zonder zorg, zonder begeleiding, zonder bandjes. Wachten tot ze verzuipen, wachten tot ze niets anders kunnen doen dan wegkruipen in hun eigen virtuele wereld.

Dan vindt ik het niet zo gek meer dat de ene zorgverlener de ander vragend aankijkt en niet meer weet waar het kind/jongere wel terecht kan. Nee dat is helemaal niet gek.

Een Update; ik heb de strijd verloren. Het is “on cool” als je niet online kan spelen, je loopt dan achter dus ik ben gezwicht. Mijn zoon kan na een lange tijd zeuren nu toch ook online. Hij zit met oortje en al opgeluisterd door stevige krachttermen samen met zijn neef ( lekker veilig maar toch online) te GTA-en of te Call of Duty-en.  Het was sterker dan ik ben, Game Over for Mama!