PGB = Gedoe - door Marie-Jose vd Vegt

BLOG MAMA VITA   "PGB = GEDOE" DOOR MARIE-JOSE VD VEGT

Het is 6:45, mijn man is net de deur uit naar zijn werk de komende 15 minuten is het nog even stil. Straks moet ik eerst mijn zoon wakker maken, die staat dan op met het gevloek op de chauffeuse van het busje die hem naar school brengt. Ze lijkt op niets op zijn chauffeur van afgelopen schooljaar (6 maanden dan), en dat was een super vent! Zij, de chauffeuse, lijkt in alles op Donald Duck, ze rijdt voor geen meter, kan het gaspedaal niet vinden en rijdt om, snapt u de vergelijking? Met zijn zessen in de bus op weg naar school is op dag 1 al unaniem besloten deze dame op de zwarte lijst te plaatsen. Ze is geen Arjan, geen muziek, geen ijsje op warme dagen, geen chips op verjaardagen, geen gas op het pedaal, geen grappen en gezelligheid.

Dus op dat moment van gelukzaligheid, de warmte in mijn bed, de stilte, dat momentje voor mezelf, die 15 minuten, is mijn tijd. In die 15 minuten zit ook ik, net als de rest van heel Nederland, op mijn mobiel ff snel FB te checken en dan de digitale krant……Op dat moment dat ik op mijn mobiel naar de site van de Telegraaf swipe, valt mijn oog weer op een  grote kop “Geen uitweg zonder PGB” of “Problemen met PGB niet voorbij”.  Weer een verhaal als een van de zo velen die elke keer maar weer opduiken en in dikke vette letters de kranten vullen. Wat een hoop gez—k ( we houden het netjes) het is triest, erg triest hoe de zorg geregeld is op dit moment! En in Den Haag zit minister van Rijn met zijn gat op het pluche nergens last van te hebben. Ook niet zo vreemd, die hoeft ook geen zorg in te kopen, in onzekerheid te zitten, die hoeft niet op tijd zijn contracten ingezonden te hebben zodat de SVB hier meer dan 4 maanden over mag doen om alles te verwerken, als je al mazzel hebt dat jouw stapeltje contracten ook daadwerkelijk op een stapeltje op iemand zijn bureau belandt is.

Ik, een budgethouder van een PGB, heb net als vele met mij het verzoek gekregen om alle zorgcontracten voor oktober 2014 te versturen naar het SVB. Dan zou het SVB genoeg tijd hebben om de contracten te verwerken zodat er per 1 januari 2015 een soepele overgang zou zijn naar het SVB. Want vanaf 1 januari mag ik niet meer zelf de administratie en uitbetaling verzorgen naar mijn zorgverleners.  Daar zou je blij mee kunnen zijn natuurlijk, scheelt een heleboel werk zou je denken! Maar ik vind het een omslachtig gedoe. Een ander woord kan ik er niet voor vinden een GEDOE.

Ik heb een klein aantal zorgverleners, 4 in totaal, dus maar 4 zorgovereenkomsten. Deze liggen inmiddels in tweevoud bij het SVB. En nog steeds doet er 1 zorgverlener nog niet mee in mijn administratie. Hij bestaat wel, maar uitbetalen kan niet. Van deze 4 zorgverleners is er maar 1 op schrift goedgekeurd door de gemeente. Dus ik heb er nog drie te gaan. Ondertussen ben ik meerdere malen gebeld door de SVB om contracten aan te passen die niet volledig waren ingevuld of welke onduidelijk waren. Na het telefonisch onderhoud zijn deze uiteraard allemaal aangepast door de medewerker van de SVB en prima in orde. Maar waar blijft mijn bevestiging? Waarom heb ik een “spook zorgverlener?”.

En hoezo waren de contracten niet volledig of waren ze onduidelijk? Erg knap dat het Zorgkantoor al drie jaar geen enkel probleem had met dezelfde contracten. Dat weet ik omdat ik de dames van het zorgkantoor op een heerlijk bakje koffie heb mogen trakteren tijdens een huisbezoekje. Nou het genoegen was geheel wederzijds. Drie jaar PGB, drie jaar dezelfde zorgverleners, dezelfde zorgcontracten, dezelfde behandelplannen, en elk half jaar na de verantwoording was het weer een en al gezelligheid met het Zorgkantoor. Intensief administratief onderzoek noemen ze dat. Prima, dat recht hebben ze en ze moeten ook blijven controleren, maar niet bij elke verantwoording dezelfde persoon! Even voor de duidelijkheid, voordat de indruk bestaat dat ik op een verkeerde manier gebruik maak van het PGB, dit is random, de computer selecteert. En als je eenmaal aan de beurt bent geweest dan blijven ze je vaak controleren op die punten die in het begin niet zo duidelijk waren voor het zorgkantoor, zo is mijn verteld. Dus de contracten lagen op een bepaald moment in zesvoud op kantoor en nog mocht ik in persoonlijk gesprek de betreffende zorgverleners even mondeling toelichten en wilde ze ook even in mijn map van het zorgkantoor gluren om te kijken of ik ook alles netjes had bijgehouden, mijn administratie netjes rond had. Misschien was het beter geweest als ze een moment van zelfreflectie hadden, want zo netjes zijn ze niet bij het zorgkantoor.

Of het bij het SVB beter gaat worden? Als ik per keer uren briefjes moet uitprinten, invullen, in-scannen en dan dito met de factuur om het dan “handmatig” te versturen naar de SVB met duidelijke uitleg waarom ( die spook zorgverlener), dan vindt ik dit GEDOE. Het feit dat ik nog steeds niet alles bevestigd heb gekregen, kennelijk mijn dossier ( of eigenlijk dat van mijn zoon) nog steeds zweeft tussen bureaus van de een naar de ander, vindt ik nog meer GEDOE. Ik ben out of control, en dat vindt ik op zijn zachts gezegd erg frustrerend.

Groetjes,

Marie-José