Help mijn kind heeft autisme, wie ben ik?

Zorgen voor een kind met autisme is topsport, zowel mentaal als fysiek.

Ben jij moeder van een kind of kinderen met autisme? Dan kun je de kracht van Super Woman heel goed gebruiken. Je hebt heel veel energie nodig want opgeven is geen optie, ook niet wanneer iedereen om je heen dit wel doet.

Waar de buitenwereld jouw kind maar raar vindt, nukkig, niet sociaal, onbeleefd  of ongeïnteresseerd, weet jij wel beter. Jij ziet de mooie eigenschappen die jouw kind heeft, maar ziet ook de worsteling die hij dagelijks voert om zich staande te houden in deze wereld die hij niet begrijpt. Je vecht elke dag tegen het onbegrip, de vooroordelen. Mensen oordelen heel snel, ook al hebben ze geen idee waar het over gaat.

Jij bent de tolk tussen je kind en de buitenwereld. Zowel binnen het gezin, als bijvoorbeeld in de sport, op school of werk, in de hulpverlening en zelfs naar de rest van de familie.

Je hebt dus niet alleen heel veel energie nodig, maar ook een dikke huid om al dat onrecht en kritiek te kunnen verdragen.

Ook heb je een heel sterk hart nodig met heel veel liefde en begrip voor jouw kind. Maar ook begrip en geduld naar de buitenwereld. Je moet het steeds opnieuw uitleggen. En om je eigen verdriet aan te kunnen, als je de worsteling en het onvermogen bij je kind ziet. Want net als iedere andere moeder wil je maar één ding, namelijk dat je kind gelukkig is.

Ook uithoudingsvermogen en vastberadenheid heb je nodig in je zoektocht naar de juiste hulp en begeleiding voor je kind, maar misschien ook wel voor jezelf en de rest van je gezin. Want ook aan hen moet je de nodige aandacht schenken.

Kortom, een levenslange topsportcarrière op eigen kracht, zonder een professionele trainer of coach en zonder rustpauzes of vakanties.

Soms kan het al heel helpend zijn eens met iemand te praten die begrijpt wat je doormaakt, die niet oordeelt en alleen luistert. Lijkt het jou ook niet fijn eens gehoord te worden en misschien wat tips te krijgen van iemand die weet wat het betekent om moeder te zijn van een kind met autisme. Eens gewoon jezelf kunnen zijn en een plek hebben waar je even kunt ontspannen.

Deze plek bestaat, Mama Vita is een landelijk netwerk voor moeders van kinderen met autisme. Mama Vita brengt moeders bij elkaar en biedt ondersteuning middels maandelijkse regiobijeenkomsten, een jaarlijkse ontmoetingsdag, een sociaal netwerk, kennisbijeenkomsten, momenten zonder zorgen en een maandelijkse nieuwsbrief. Het doel van Mama Vita is verbinding en veerkracht creëren van en tussen moeders van kinderen met autisme.

Ben jij een moeder van een kind met autisme en wil je meepraten, ervaringen delen, andere moeders ontmoeten, kennis vergaren en delen, inspiratie en veerkracht opdoen, minder stress ervaren en je gehoord en weer sterk voelen? Sluit je dan ook aan bij Mama Vita. Er zijn regio’s door het hele land. Je verdient het.

Wietske Hoekstra, autisme coach en regiomoeder Mama Vita Heerenveen