Ster Kwaliteiten

Iedereen heeft speciale kwaliteiten en potentie. Bij kinderen uit onze achterban zie je dat deze kwaliteiten helaas niet altijd kunnen worden ontwikkeld in de volle potentie. Je hoort dan ook vaak dat onze kinderen zich niet gezien en gehoord voelen. Ook het testen met de CITO test is gebaseerd om te kijken naar fouten.

Waarom is het toch lastig voor leerkrachten of zorgmedewerkers om de volle potentie te zien zodat ieder kind op de juiste school terecht komt, zich veilig voelt en zich goed kan ontwikkelen? Een grote groep kinderen komt niet tot zijn recht in het Nederlandse onderwijssysteem of valt tussen het wal en het schip in. En zie je dat “Thuiszitters” een onderwijsarrangement op maat nodig hebben zonder druk van een Leerplichtambtenaar of Veilig Thuis. Vaak zie je dat de ster kwaliteiten van deze kinderen langzaam uitdoven en/of helemaal niet meer gaan schitteren.

Het is belangrijk dat kinderen in zichzelf geloven en worden gemotiveerd om de echte ster kwaliteiten naar boven te halen. En kan het helpend zijn als kinderen of jongvolwassenen kunnen aangeven wat ze nodig hebben om hierbij ondersteund te worden. Maar goed niet iedereen kan dit verwoorden en heeft hierbij een klein beetje hulp nodig van zijn ouders of een professional.

De intrede van corona heeft niet alleen slechte dingen gebracht maar was het ook een echte eye-opener voor OCW om te zien dat Afstandsonderwijs ook ingezet kan worden voor een grote groep kids die (dreigen) uitvallen op school. Inmiddels zijn er zo’n 80 proeftuinen in Nederland gestart met een combinatie van dagbesteding met een onderwijsarrangement en wordt deze betaald door een samenwerking van het Samenwerkingsverband met de gemeente. Hopelijk pakken meer Samenwerkingsverbanden deze positieve voorbeelden op en gaan de samenwerking aan met de gemeente in de regio.

Met de komst van het platform van stichting a-talent kunnen wij een mooi voorbeeld nemen aan kinderen die de eigen kwaliteiten onder de aandacht brengen. Wat een fantastisch initiatief van Jantien Aerts en hopen wij als ouder dat al onze kinderen in de spotlight mogen worden gezet. Natuurlijk op een manier wat bij iedereen past. Bij mijn kinderen, die volwassen zijn, heeft het heel lang geduurd voordat wij de echte kwaliteiten konden zien en ontdekken. Ik wens iedereen dat dit al op jonge leeftijd naar boven mag komen drijven en onze kids zich gezien en gehoord mogen voelen!

Claudette Nouris

Extra informatie

Website stichting a-talent https://stichting-a-talent.nl/

Website Balans https://balansdigitaal.nl/kennisbank/ontwikkelingsproblemen/positieve-kanten/positiviteit-en-voordelen-van-autisme/

Artikel dr. Martine Delfos “De opkomst en ondergang van de IQ test” https://www.mdelfos.nl/pdf/IQ-artikel-p30_33%20Sozio_20_3.pdf