Deze week geen huiswerk - door Marie-José van de Vegt

Ik voel me weer helemaal terug bij af, zo rond de 12 of 13 jaar, brugklas. Ik zit weer dagelijks mijn agenda, tegenwoordig Magister, te checken en ben weer voluit aan het plannen.  Geen avond of middag meer vrij, en ik ken het rooster bijna van binnen naar buiten en weer andersom uit mijn hoofd. Toch fijn dat mijn zoon op het middelbaar zit!

Als die zware rugtas van hem opengaat en ik al die boeken weer zie, komen mijn frustraties weer bovendrijven. Ik krijg spontaan jeuk en pukkeltjes als ik weer met mijn neus in de boeken Duits van mijn zoon zit, die verdomde naamvallen!  Dan het geschiedenis om later verder te gaan met biologie en Nastec, iets wat vroeger gewoon drie aparte vakken waren; natuurkunde, scheikunde en techniek, is nu in 1 vak samengepropt en moet je zelf maar uit elkaar zien te houden. Samen met mijn zoon zitten we de rijtjes woordjes van Engels uit ons hoofd te leren, om daarna verder te gaan met de bevolkingspreiding van Zuid-Afrika. Daarna nog even een Test Jezelf hoofdstuk maken van Wiskunde en ik ben klaar voor de avond. Of toch niet? Nop deze moeder kruipt na haar huiswerk nog even achter de laptop om dan van het behandelde hoofdstuk van geschiedenis een kort verslag in schema te maken zodat mijn zoon zijn vragen in het werkboek kan maken, en daarnaast kan hij met dit verslag in schematisch gezette bollen het de volgende keer makkelijker leren, correctie moeders kan het dan beter leren!

En dat allemaal terwijlik zo’n bloedhekel had aan alles wat maar met school te maken had. Ik was er een die soms een dagje verzuim inlaste, liever in de pauze met een vriendin nog even op de kermis bleef hangen en daarom dan haar fietsband liet leeglopen zodat de conciërge die later kon “repareren” en wij, mijn vriendin en ik, “geoorloofd” het extra rondje in de spin hadden kunnen uitzitten. Maar na jaren wordt ik alsnog bestraft voor dit gedrag, en zit ik nu dagelijks samen met mijn zoon heel intelligent zit te kijken naar al die lettertjes in die te grote stapel met lesboeken.

Maar ik doe mee, probeer zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven, werk zijn verslag uit, overhoor en puzzel samen wanneer hij niet uit de sommen komt uit zijn wiskunde boek, of deze “passen” we lekker door naar zijn vader want die had immers Wiskunde in zijn pakket!  Maar de resultaten liegen er niet om, heb zelf nog nooit zo’n mooie cijferlijst gehad, inmiddels een paar tienen binnen gesleept en met een gemiddelde voor de vakken van een 7,8 of hoger doet moeders het niet slecht, correctie zoonlief!

Maar het gaat mijn Asperger klantje niet makkelijk af. Het overzicht heeft hij nog niet, het huiswerk inschrijven gaat soms met steekwoorden waar hij later dan niet alles meer van kan terughalen en als het dan in Magister ook niet genoteerd blijkt dan slaat er wel paniek toe en moeten we samen maar wat extra maken of leren zodat het toch echt wel goed kan gaan. Dan ben ik toch wel heel blij dat hij op een van de beste scholen van Nederland zit die gespecialiseerd zijn in Autsime. Maar ook hier moet hij zijn eigen lessen leren en nemen ze hem niet altijd bij het handje. Ook hier moet hij leren praten en vragen stellen, en doet hij dat nog lang niet altijd genoeg. Ook hier hebben ze schoolfeesten en moet hij zijn angsten overwinnen en proberen. Ook hier is hij al een paar maal op zijn giecheltje gegaan om dan huilend thuis van frustratie in elkaar te storten. Ook ben ik blij dat zijn boeken nog heel zijn! Zag mezelf al als sponsor van het boekenfonds… Hoe vaak is hij al niet kwaad of zeg maar beter woedend gaan zitten achter zijn huiswerk en dat ik die poezelige handjes zag verdwijnen en dat daar vuisten van frustratie voor in de plaats kwamen. Dat er een werkboek door de kamer vloog omdat hij de vraag niet begreep. Nee de overgang is zwaar en het wennen duurt lang. De onzekerheid wint het nog iets te vaak, maar er zit een lijn in. Een lijn naar het positieve, aan het einde van het schooljaar kunnen we vast en zeker terugkijken op een goed jaar, een jaar van overgang, van groei.

Dan ga ik voor nu maar weer even verder aan het leren voor mijn SO biologie over organismen, bladstengels en fotosynthese.

Marie-José