Gezelligheid kent geen tijd! - Door Marie-Jose van der Vegt

Gezelligheid kent geen tijd!

Dus wel. Bij ons is die gezelligheid al een tijdje verdwenen. Het is bij ons herrie in de tent. Dan heb ik het niet over die grote vriendelijke reus die bij ons even een potje komt koken maar over herrie in die zin van het woord zoals je het kan terugvinden in het woordenboek:

                Herrie                   Her-rie

                                               De –woord

1                    drukte, ruzie: herrie maken, herrie schoppen;

2                    lawaai: wat maakt die xxxx een herrie!

Herrie: kabaal, lawaai, leven, rumoer, tempeest

Bonje, oploop, drukte, heibel,keet,krach,opschudding,rel,ruzie, stampij, trammelant.

Iedereen loopt op dit moment op zijn tenen. Mijn zoon loopt over van frustraties over “het busje”. Reageert zijn frustraties af op zijn zusje en vader. Zusje loopt over van frustraties over broer, die niet luistert en in haar visie alle aandacht krijgt. Vader loopt over van frustraties over dat broer zusje niet met rust laat en andersom. Het is op dit moment niet van elkaar af kunnen blijven, naar elkaar schreeuwen in plaats van praten, en vooral niet luisteren naar elkaar en de fouten van de ander benadrukken. Je eigen leven leiden en lak hebben aan de regels van het huis. Er heerst rust van 8:30 tot 15:30, dan is er niemand thuis behalve ik, zei de gek! Hoewel ik ook liever niet thuis ben, want ik zou graag wat uurtjes willen werken tijdens schooltijd zodat ik ook eens wat anders meemaak , en het gevoel hebben dat ik leef in plaats van geleefd te worden.

Wat doe ik, ik blijf zo rustig mogelijk want meedoen met het geschreeuw op dit moment voegt niets toe. Heb alleen mezelf er maar mee, schorre en pijnlijke keel! Ik ben van het pappen en nathouden op dit moment. Ik probeer te laveren tussen de drie partijen en iedereen te vriend te houden. Begrip te kweken en hopen op beter tegen beter weten in.

Ik kan ook ieders frustratie begrijpen en ook verklaren. Zo loopt onze zoon gewoon op zijn tenen, de frustratie en onbegrip over het busje, de spanning die zich opbouwt over het aan te komen schoolkamp van 2 dagen, de overstap naar het SVO wat natuurlijk heftig is. Het reageren op Whats-App berichtjes van klasgenoten, het voetballen elk avond op het veldje, de reken toets, de begrijpend lezen toets, het huiswerk van nieuws begrip wat een verschrikkelijk iets is in zijn visie. Het opboksen tegen je zusje die gewoonweg vaardiger is in een heleboel dingen. Het idee dat je niet goed begrepen wordt. Het helpen met klusjes in huis, waar je dan niet altijd begrijpt wat er gevraagd wordt en je dan op zijn donder krijgt als je het vlees niet in de vriezer plaatst maar netjes de tas met inhoud naast de vriezer deponeert omdat je moeder vraagt : wil je het vlees naar de vriezer brengen in plaats van wil je het vlees in de vriezer opruimen. En ik dan denk dat je toch snapt dat het vlees dan in de vriezer moet. Ook ik maak fouten, maar soms heel af en toe hoop ik dat je me zo ook begrijpt.

Ik snap ook mijn dochter, die zo hard haar best doet om te begrijpen dat bij ons het anders werkt omdat haar broer anders in elkaar zit. Dat ze heel hard werkt op school maar soms ook vast loopt omdat ze teveel op haar bordje heeft. Dat ze nog te jong is om te begrijpen dat als ik 4 van de 5 dagen kom kijken naar haar sport en dans dat dat echt wel aandacht 1 op 1 is en dat ik er dan ben alleen voor haar. Dat samen lunchen en shoppen, samen in de tuin werken voor mij quality time betekend en niet een moeten is maar een willen, willen genieten van haar. Dat we haar woede en frustraties echt serieus nemen en daar niet voor niets hulp bij ingeroepen hebben bij de psycholoog en haar in dit traject begeleiden en samen uitzoeken wat er aan de hand is en hoe we haar kunnen helpen.

Mijn man snap ik ook, hij komt thuis van het werk en beland dan in een ruzie tussen broer en zus. In dat kabaal wat ze maken werkt mijn man onbedoeld als een rode lap op een stier en krijgt hij de hele shit over zich heen. Waarop mijn man ook zijn stem moet verheffen om gehoord te moeten worden. Waarop zus en broer zichzelf overschreeuwen en er niemand meer naar elkaar luistert. En mijn man dan die papa is die ze op dat moment niet lief vinden want hij schreeuwt en hij doet boos. Hoe zeer ik mijn man dan ook bijval en uitleg dat ik dit niet tolereer; papa is stom en mama is lief. Het is de titel die het hem doet.

Gezelligheid is op dit moment een kortstondig iets, een klein momentje waarop we dan weer een hele dag of week moeten varen. Hopen dat de storm gauw gaat liggen en er een eiland van rust en gezelligheid aan het einde van de horizon naar ons straalt. Dat wanneer schoolkamp en het afsluitfeest groep 8 is geweest, onze dochter niet meer vastloopt en zichzelf weer terugvind, mijn man ook tot 10 kan tellen en weer gezien wordt als die leuke vader die hij toch echt wel kan zijn, die met je voetbalt of stoeit, spelletjes met je doet, die je naar voetbal brengt of zich als kerstboom laat versieren bij de uitvoering van het kerstballet alleen maar omdat hij je vader is en van je houdt. Dan zet ik mijn tent op, op dat eilandje van gezelligheid aan het einde van de horizon om daar nooit meer van af te stappen!