Rugzakje .....- door Irma Hassing

Irma Hassing is boekhoudkundig medewerker en (gescheiden) moeder van de tweeling Ruben en Berinda (13). Ruben heeft PDD-NOS en ADD en Berinda heeft Asperger.

Er is mij gevraagd om een blog te schrijven. Ik moest hier wel over nadenken omdat ik niet weet of schrijven mijn ding is. Maar omdat er niet structureel een blog hoeft te komen wil ik me er wel eens aan wagen.

Passend onderwijs is op dit moment heel actueel. Dit doordat per 1 augustus 2014 deze wet is ingevoerd. Eigenlijk ben ik al jaren aan het strijden voor een passende school, of anders extra hulp, voor Ruben. Ruben heeft zijn diagnose eind groep 3 gekregen. Begin groep 4 ben ik dan ook begonnen om een rugzakje aan te vragen met het idee dat hij misschien beter naar speciaal onderwijs kon. Het aanvragen van een rugzakje werd je als ouders geacht te doen. Nou ja, als ouders, het komt er eigenlijk op neer dat je samen met de school het rugzakje aanvroeg en dat er vooral naar de school werd geluisterd of het rugzakje werd toegewezen.

Dus wij heel het proces doorlopen. Invulformulieren, gesprekken met leerkracht, gesprekken met IB’er, gesprekken met schoolmaatschappelijk werkster (over de zwangerschap en het opgroeien van Ruben) en een ‘observatie’ van Ruben in de klas. Heel veel werk. De leerkracht vond eigenlijk dat er niet zo veel aan de hand was. Dit komt vooral omdat hij een lieve rustige jongen was, en is. Ze hadden dus helemaal geen last van hem. Daar komt nog bij dat hij slim is, al werd dat niet zo gezien, en dat hij prima het schooljaar doorkwam voor wat betreft zijn schoolprestaties. Dat hij moeite had met plannen van de weektaak, moeite met concentratie, moeite had met rustig blijven zitten en moeite had met sociale contacten was blijkbaar niet voldoende om je handelingsonbekwaam te laten noemen.

Maar de leerkracht besefte wel dat er zeker geen rugzakje zou komen als zij dit erin zou zetten en dus heeft ze in de aanvraag gezet dat er wel extra begeleiding nodig was. Vervolgens is de aanvraag ingediend. Dan is het een kwestie van lang wachten. Eindelijk komt dan de uitslag: afgewezen. Reden: IB’er had in het overleg gezegd dat ze het zelf wel konden. Lekker dan, met ons was niet gesproken, alleen wat in een aanvraag stond en op papier breng je alles minder goed over.

Ondertussen was het jaar vrijwel voorbij. In groep 5 hadden we toch maar besloten om met medicatie te beginnen. Dat werkte heel goed. Met daarbij een super lieve en goede leerkracht deed Ruben het heel goed. Hij haalde echt hoge scores. Zo hoog als je mag verwachten met zijn IQ (getest bij het onderzoek naar zijn diagnose). Dus wij blij, hij blij, school blij.

‘Helaas’ ging hij naar groep 6. Daar kreeg hij twee leerkrachten (sowieso altijd onrustiger). Deze leerkrachten konden zeer slecht communiceren. Wat je tegen de één vertelde……wist de ander niet.

Ruben zijn prestaties gingen gelijk weer achteruit. Gesprekken gehad samen met een begeleidster van SARR (onderdeel van Lucertis, speciaal voor autisme) maar dat hielp niet, ze hadden het idee het zelf wel te kunnen. Wat was hij dat jaar ongelukkig.

Hier weer geprobeerd om een rugzakje aan te vragen. Maar ook nu wilde de school niet meewerken.

Groep 7 had hij weer 1 leerkracht. Maar helaas ééntje die niet echt gemotiveerd was om te helpen en te begrijpen. En weer ging hij verder achteruit. Maar volgens de school nog steeds geen reden om extra hulp te geven aan Ruben, laat staan extra hulp in te roepen. Blijkbaar is het doel overgaan naar de volgende groep voldoende voor ze. Het behalen van zijn kunnen is niet interessant.

Groep 8 had hij een lieve en leuke juf maar die kon de klas niet aan. En snapte het ook niet wat Ruben nodig had. Samen met zoveelste nieuwe IB’er toch nog geprobeerd een rugzakje aan te vragen zodat hij naar speciaal voortgezet onderwijs zou kunnen. Helaas worden er om die reden geen rugzakjes gegeven. Dus ook dit jaar was het weer aanmodderen. Hij had voor zijn intelligentie slechte scores op zijn rapport. Het gekke is dat hij wel goed scoorde met zijn (entree- en eind-) Cito. Daar kwam HAVO/VWO uit. Kan hij dan toch gewoon meekomen op regulier onderwijs?

Mijn volgende blog zijn gaan over het begin van zijn voortgezet onderwijs periode.