Maak kennis met de regiomoeders van Mama Vita Zeewolde

Wie zijn toch die regiomoeders die elke maand namens Stichting Mama Vita bijeenkomsten voor moeders/verzorgsters met een kind (of kinderen) met autisme organiseren? Om deze toppers in het zonnetje te zetten, stellen wij regelmatig de regiomoeders uit 1 van onze meer dan 20 regio's aan jullie voor! Dit keer is het de beurt aan de regiomoeders van Zeewolde.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Ria Hester (54), Bianca Clement (51), ik leef samen met mijn zoon in Harderwijk, en Brigitta Dielman-Bleeker, 52 jaar, getrouwd met René, 2 zoons en we wonen Zeewolde.

 

Wat is jullie “lijntje” m.b.t. autisme?

Ria: Ik heb een dochter en een zoon met ASS. Mijn dochter kreeg de diagnose Asperger toen ze 10 was en mijn zoon al toen hij 5 was. Bij hem herkende ik de symptomen al vanaf zijn geboorte. Tijdens het traject met mijn dochter bedacht ik bij alle vragen die ik kreeg “dat heeft mijn zoon ook”. Gelukkig dat zijn kleuterjuf het ook herkende en daarom is dat balletje al vroeg gaan rollen. Naast ASS heeft mijn dochter ook ADD en mijn zoon ADHD en dyslexie. Zelf verteld hij altijd gekscherend “ik heb het hele pretpakket van mijn moeder meegekregen”

Bianca: Ik heb eigenlijk altijd het idee gehad dat mn zoon autisme had maar werd vaak ontkend, uiteindelijk na de lagere school kreeg hij de diagnose.

Brigitta: In mijn werk als verpleegkundige kwam ik het regelmatig tegen, en nu nog steeds. Daarnaast werd mijn oudste zoon werd op zijn 10e gediagnosticeerd met “Asperger” en dyslexie.

 

Wanneer en hoe zijn jullie regiomoeder geworden? En waarom? 

Ria: Ik ben sinds 2017 regiomoeder. Ik was al een tijdje aangesloten bij Mama Vita als ‘moeder van’ en had een leuke klik met de regiomoeders van die tijd. Toen 1 van de moeders er mee wilde stoppen, werd ik gevraagd haar plaats in te nemen. Daar ik volledig afgekeurd ben vanwege verschillende chronische aandoeningen en geen betaalde baan had, leek mij dit een leuke manier om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Bianca: Nadat ik 1 jaar bij mama vita zat stopte Rianne er mee en vroeg of ik als regiomoeder mee wilde doen samen met Ria en Brigitta en dat klonk heel leuk en had er zeker zin in. Meer moeders de mogelijkheid geven om herkenning te vinden bij andere moeders of even gewoon iets leuks voor jezelf te doen even ik zijn.

Brigitta: In 2017 ben ik bij Mama Vita gekomen. Ik heb vaak gedacht was ik hen maar eerder tegen gekomen. Ik heb zoveel zelf uit moeten zoeken en heb daarin vaak het gevoel gehad alleen te staan. Door de fijne groep in Zeewolde wilde ik me hier verder voor inzetten. Naast moeder ook even Brigitta zijn…

 

Wat heeft Mama Vita jullie gebracht?

Ria: Mama Vita heeft mij heel veel gebracht. Als alleenstaande moeder miste ik het sparren over verschillende dingen rondom de kinderen. Ik stond er alleen voor en in die tijd dat de kinderen de diagnose kregen waren er nog maar weinig tot geen ouderinitiatieven op het gebied van ASS. Ik bezocht wel ASS bijeenkomsten in de omgeving en werd gelijk lid van oudervereniging Balans, waar ik het maandelijkse tijdschrift altijd van voor tot achter uitploos, maar ik miste het kunnen delen van mijn verhaal. Bij Mama Vita voelde ik me gelijk op mijn plek. Je hoefde niet alles tot in de details uit te leggen, je werd begrepen. Het voelde als een “warm bad”.  Nu als regiomoeder vind ik het heel fijn iets voor andere moeders in “het zelfde schuitje” te kunnen betekenen.

Bianca: Herkenning, warmte, blijdschap en leermomenten met lezingen of gesprekken. Maar vooral een warm bad, het gevoel thuiskomen.

Brigitta: Contact met moeders die me herkenden in mijn verhalen. Daar waar ik mezelf kon zijn zonder verantwoording af te hoeven leggen. Van hieruit is ook mijn interesse voor coaching gekomen. Niet zelf het wiel uit hoeven vinden maar hulp krijgen.

 

Welk advies/tip m.b.t. autisme is voor jouw kind/jullie gezin lifechanging geweest?

Ria: Ik ben altijd heel open geweest naar de buitenwereld over het autisme van mijn kinderen, op scholen, (sport)verenigingen en naar vrienden, bekenden en familie. Dit hebben mijn kinderen overgenomen en daardoor kunnen ze meer zichzelf zijn. We praten openlijk over alles waar ze tegenaan lopen door hun ASS en daarin speelt humor ook een grote factor.

Bianca: dat de info later binnenkomt, dus ja ook de wekker! Het geen zin heeft om boos te worden als hij niet reageert, zoek contact en geef duidelijke boodschap.

Brigitta: Vraag om hulp als je geen moeder meer kunt zijn. Probeer het op een andere manier als je alleen maar politieagentje aan het spelen bent.

 

Wat zouden jullie in jullie regio willen veranderen m.b.t. autisme en waarom?

Ria: In Flevoland is er weinig te vinden op het gebied van lotgenotencontact rondom autisme. Hier is nog veel ruimte voor verbetering.

Bianca: Speciaal onderwijs, dat werkt echt niet.

Brigitta: Meer bekendheid voor autisme. In de gehele polder is er veel te doen maar niemand weet waar te zoeken. Men ziet door de bomen het bos niet meer.

 

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht!

Favoriete muziek?

Ria: Di-rect en Anouk zijn wel mijn Nederlandse favorieten maar ik heb een hele brede muzieksmaak. Op zijn tijd kan ik ook van klassieke (piano) muziek genieten tot stevige rock en zelfs de dikke beat die uit de JBL box van mijn zoon komt kan ik waarderen.

Bianca: Maar net welke bui ik ben en wat ik doe. Kan Nederlandstalig zijn. Maar muziek jaren 80 blijf ik zeker leuk vinden. Abba Queen Sting.

Brigitta: Een beetje stevige muziek, rock of beetje metal. Red Hot Chili Peppers, Anouk, Snowpatrol, Metallica… als het maar niet te hedendaags is!

 

Favoriete boek?

Ria: Momenteel lees ik de serie van de 7 zussen! Heerlijk leesvoer voor het slapen!

Bianca: heb ik niet echt

Brigitta: Zoveel mooie boeken gelezen, te moeilijk om daar 1 uit te kiezen…

Favoriete vakantieland?

Ria: Nederland, vooral de waddeneilanden. Terschelling en Vlieland zijn mijn favorieten.

Bianca: Griekenland... Turkije en ja Nederland blijft super mooi

Brigitta: Zuid-Europa is prachtig. Op huwelijksreis in Venezuela geweest maar daar moet je nu niet meer zijn. Australië staat nog op on wenslijstje!

Favoriete gerecht?

Ria: Eigen gebakken frietjes met schil!

Bianca: Heb ik niet echt.

Brigitta: Ovenschotels, BBQ en steengrillen

Bijna niemand weet dat…

Ria: ik vroeger dwarsfluit speelde

Bianca: ik weet dat niemand dat weet..

Brigitta: Gaat je niets aan :)

Wat wilde je vroeger worden?

Ria: Iets in de zorg…..

Bianca: Werken met kinderen. En dat heb ik bijna 20 jaar gedaan.

Brigitta: Straaljagerpiloot maar ik kon geen natuurkunde dus ben ik maar verpleegkundige geworden. En dat doe ik met veel plezier want ik ben een zorgdoos.

Wat is jouw grootste droom? 

Ria: Een huis aan zee! Mag ook een vakantiehuisje zijn.

Bianca: Daar ben ik nog niet over uit denk dat ik daar maar eens een nachtje over slaap of droom.

Brigitta: Een mooie coachingpraktijk opzetten.

Guilty pleasure?

Ria: Toch weer die frieten!

Bianca: Genieten in de tuin of tijdens het wandelen in het bos. Paddenstoelen maar zeker een regenboog. Zo mooi kan ik echt blij van worden.

Brigitta: Mijn moestuin, boeken lezen en het bos. Alles onder het genot van een heerlijk zonnetje.

Favoriete quote?

Ria: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!

Bianca: Het glas altijd half vol.. En wat er ook gebeurt zal altijd wel goed komen.

Brigitta: Blijf kijken naar de mogelijkheden, er is altijd een zonnestraaltje!

 

Ben jij moeder/verzorgster van een kind met autisme dan ben je van harte welkom om een keer vrijblijvend langs te komen. Hierna vragen wij je “vriendin” van Stichting Mama Vita te worden voor € 30,00 in het jaar. Aanmelden via: zeewolde@mamavita.nl