Maak kennis met de regiomoeders van Mama Vita Hoorn

Wie zijn toch die regiomoeders die elke maand namens Stichting Mama Vita bijeenkomsten voor moeders/verzorgsters met een kind (of kinderen) met autisme organiseren? Om deze toppers in het zonnetje te zetten, stellen wij regelmatig de regiomoeders uit 1 van onze meer dan 20 regio's aan jullie voor! Dit keer is het de beurt aan de regiomoeders van Hoorn.

 

Wie zijn jullie?

Margriet, Maaike en Karen. Met zijn drieën runnen wij Mama Vita Hoorn. We hebben allemaal onze eigen taken en dat werkt erg goed. 

 

Wat is jullie “lijntje” m.b.t. autisme?

Wij hebben allemaal kinderen die gediagnosticeerd zijn met ASS. Margriet kreeg recent zelf ook de diagnose.

 

Wanneer en hoe zijn jullie regiomoeder geworden? En waarom?  In juni 2021 Hadden we onze eerste gesprek met de gemeente Hoorn.

Margriet: tijdens de (online ivm covid) oudergroep van gemeente Hoorn kwam duidelijk naar voren dat contact onderling erg werd gemist. Dat ontbrak hier in de regio. Om alléén de kar te trekken zagen we niet zitten, maar samen: leuk!

Maaike: ik ken Margriet uit de oudergroep van gemeente Hoorn. Samen zagen wij het met Karen zitten om Mama Vita Hoorn op te starten.

Karen is erbij gevraagd door de gemeente omdat zij eerder had aangegeven dat er zo weinig was in onze regio voor ouders van kinderen met autisme.

 

Wat heeft Mama Vita jullie gebracht?

Margriet: een fijne afwisselende groep moeders, ongedwongen afspraken, een luisterend oor kunnen bieden en krijgen en vooral Herkenning: een steun kunnen zijn voor elkaar. Met een beetje méér energie een bijeenkomst afronden, dat maakt het heel mooi. 

Maaike: heel veel liefde, herkenning, warmte, mooie ontmoetingen en het inzetten van mijn organisatie skills… ik kan niet meer zonder Mama Vita!

Karen: Het ontmoeten van andere moeders is heel fijn. Het kunnen steunen en gesteund worden in moeilijke periodes, maar ook begrip vinden. Het verzinnen en organiseren van interessante workshops vind ik erg leuk om te doen.


 

Welk advies/tip m.b.t. autisme is voor jouw kind/jullie gezin lifechanging geweest?

Margriet: dat thuiskomen en direct achter de pc duiken om te gamen eigenlijk juist heel goed/nodig voor mijn zoon is. Dat is zijn manier van het ordenen van de chaos in zijn hoofd. En: meer complimentjes geven. In overvloed. De positieve dingen benadrukken, hoe klein ze ook zijn.

Maaike: structuur geven en ondertitelen van situaties.

Karen: Eigenlijk een hele simpele. Dat mijn zoon ook gewoon een puber is en dat het gedrag misschien wat uitvergroot naar buiten komt, maar de oorzaak gewoon de puberteit is. Verder weer een mooie realisatie dat ik teveel praat en dit moeilijk te volgen is voor hem, vooral eruit filteren wat dan belangrijk is.

Wat zouden jullie in jullie regio willen veranderen m.b.t. autisme en waarom?

Margriet: makkelijkere toegang tot zorg en toegang tot informatie ‘wat is er eigenlijk allemaal mogelijk’. Hulp zonder omwegen, kastjes en muren. Ook zou het fantastisch zijn als het beeld van ‘de autist’ zou veranderen en er daarmee ook meer begrip zou komen. En ik sluit me helemaal aan bij Karen.

Maaike: ik zou graag zien dat mensen beter de weg weten te vinden binnen de autismezorg en dat we minder het gevoel terug krijgen dat alle gezinnen er zo alleen voor staan (tot ze bij Mama Vita komen).

Karen: Meer activiteiten voor de kinderen zelf. Vooral voor de jonge pubers. De vriendschappen die ze op school hebben zijn vaak dun gezaaid en juist op deze leeftijd is het belangrijk om andere ervaringen op te doen.  

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht!

Favoriete muziek? 

Margriet: Queen, rockmuziek.

Maaike: ’80 & ’90 maar ook hedendaagse muziek. Van lekker swingend tot mooi en gevoelig.

Karen: Norah Jones, rustige achtergrondmuziek van Awakening Planets en vrolijke nummers met een beat voor in de auto of tijdens het huishouden. 

Favoriete boek? 

Margriet: Zondagskind en Zondagsleven van Judith Visser. (Een eyeopener voor mij, wat  resulteerde in mijn eigen diagnose: ASS en ADD. Het was alsof ik mijn eigen verhaal las.)

Maaike: Het zoutpad en De wilde stilte van Raynor Winn.

Karen: Autisme en het voorspellende brein van P. Vermeulen.

Favoriete vakantieland?

Margriet: Lastig! Griekenland (de warmte en sfeer)… en NL: Terschelling (de rust en het thuiskomen) en Zuid Limburg (úrenlang trailrunnen).

Maaike: Scandinavië.

Karen: Daar kan ik niet uit kiezen. Scandinavië, Canada, Nieuw-Zeeland maar ook Nederland. Ik zou graag nog een keer naar IJsland reizen.

Favoriete gerecht? 

Margriet: Griekse salade op een strandterras op een Grieks eiland met een wit wijntje. De sfeer is voor mij meer bepalend dan het eten.

Maaike: een Italiaanse maaltijd

Karen: Gado Gado maar dan niet te pittig.

Bijna niemand weet dat… 

Margriet: ik kan jongleren met fakkels en (vroeger wat beter) op een eenwieler kan rijden.

Maaike: ik getrouwd ben met de beste vriend van mijn ex (we kunnen trouwens nog prima allemaal met elkaar door één deur gelukkig!)

Karen: Ik ben een open boek

Wat wilde je vroeger worden?

Margriet: daar wist ik nooit een antwoord op. Nog steeds niet.

Maaike: wielrenner

Karen: Toneelspeelster

Wat is jouw grootste droom? 

Margriet: een (t)huisje op Terschelling

Maaike: mensen verbinden door ontmoeten en delen.

Karen: Om mensen te helpen bij hun overprikkeling en concentratie (gebruik van verschillende golven in het brein) dmv creativiteit, bewegingen en Neurofeedback. En wonen op een plek dicht bij de natuur.

Guilty pleasure?

Margriet: schoolbordkrijtjes

Maaike: chocola!

Karen: Chocolade pepernoten

Favoriete quote?

Margriet: mogen het er twee zijn?

Niets doen is ook iets doen.

If you have the power to make someone smile, do it. The world needs more of that.

Maaike: Life is like a box of chocolates: you never know what you’re gonna get

Karen: Begin de dag zoals je hem wilt beleven

 

Ben jij moeder/verzorgster van een kind met autisme dan ben je van harte welkom om een keer vrijblijvend langs te komen. Hierna vragen wij je “vriendin” van Stichting Mama Vita te worden voor € 30,00 in het jaar. Aanmelden via: hoorn@mamavita.nl