Autivriendelijke tips voor Kerst en Oud&Nieuw

Kerst en Oud & Nieuw komen er weer aan, autisme en feestdagen zijn over het algemeen niet een hele fijne combinatie. Wij hebben tips van diverse website voor jullie verzameld in deze blog om deze dagen voor ieder van ons zo soepel mogelijk te laten verlopen. Pik eruit wat voor jouw kind en jouw gezin praktisch is!

Wij wensen jullie alvast hele fijne, ontspannen en gezellige feestdagen toe, ieder op zijn / haar eigen manier, als het maar goed voelt!

Tips Kerst:

  1. Doe je aan cadeautjes met de kerst? Koop de cadeautjes samen met het kind en pak ze samen in. Als er meerdere kinderen zijn, geef ieder kind zijn eigen kleur inpakpapier zodat ze tijdens het openmaken weten welke en hoeveel cadeautjes nog voor hen zijn. Is de verrassing er dan af? Misschien wel, maar je kind is rustiger en meer ontspannen en zal er dus ook veel meer plezier aan beleven.

  2. Plan in deze periode geen andere spannende dingen zoals een tandarts bezoek, dagje pretpark etc. Is je kind jarig in die periode verhuis dan het verjaardagsfeestje naar een ander tijdstip. Doe het verjaardagsfeestje op de halve verjaardag van je kind (dus op 6.5 bijvoorbeeld)

3.      Maak voor de kerstvakantie een aftelkalender en een schema. Op het schema staat wat er gaat gebeuren van dag tot dag. Hierdoor creëer je lang van tevoren al duidelijkheid en voorspelbaarheid.

4.      Ook ‘lege’ dagen kun je invullen: geen afspraken vandaag, tijd om bij te komen, een puzzel te maken, film te kijken. Of te facetimen met Oma.

5.      Maak ook een gedetailleerd schema voor de Kerstdagen, oudjaarsavond en nieuwjaarsdag. Komt er bezoek en zo ja hoe laat? Welke spelletjes gaan jullie doen? Wat gaan jullie kijken op televisie? Wat wordt er gegeten? Gebruik eventueel  pictogrammen als je kind dat fijn vindt of nog heel jong is.

6.     . Zoek de rust op tijdens de feestdagen. Het belangrijkste is dat jullie als gezin genieten van deze periode. Mocht je toch afspraken hebben met het hele gezin, dan is het aan te raden om vóór en ná zo’n sociale happening wat rustdagen in te plannen.

7.      Ga lekker uitwaaien op het strand of in een bos.

8. Als je een Kerstdiner wil doen, denk goed na over het menu. Gourmetten is leuk omdat iedereen vooral op zichzelf let en zelf zijn / haar eten kan kiezen. Ook een kindermenu en een volwassenen menu is een idee

9. Als je weet dat je kind zich liever even terugtrekt, kun je dit van tevoren bespreken met eventuele visite, zodat zij hierop zijn voorbereid en je kind er niet onverwachts op wordt aangesproken.

10. De Kerstdagen zijn 2 lange dagen, zorg dat er genoeg rust wordt ingebouwd. Doe je ’s avonds een Kerstdiner? Zorg dan ’s middags voor een rustig programma.

Keuzelijstje kerst

·        Wordt er een boom opgetuigd?

·        Spreek van tevoren met je kind af wat voor versieringen er wanneer in huis worden opgehangen en ook wanneer je ze weer weghaalt.

  • Mag het kind meehelpen optuigen?

  • Cadeautjes samen uitzoeken of verrassing houden?

  • Cadeautjes al onder de boom leggen of juist niet?

  • Wel of niet meedoen aan alle activiteiten op school? Kerstontbijt, Kerstviering etc.

  • Wel of geen Kerstdiner? Zo ja, met of zonder familie?

  • Moet het kind aan tafel blijven en zo ja, wat kan hij/zij doen als het bordje leeg is?

  • Wel of niet speciale kerstkleding? Zo ja, welke kleding? Misschien is het handig om de kleding alvast klaar te leggen. Weer een stresspuntje minder (voor het kind) tijdens de drukke dagen.

Oud en Nieuw

Tips

  1. Laat 31 december een rustige dag zijn. Veel mensen willen nog van alles regelen en familie bezoeken. Dit kan echter ook voor veel spanning zorgen.

  2. Maak een planning: wie komen er op bezoek en hoe laat? Welke spelletjes gaan jullie doen? Wat gaan jullie kijken op televisie? Wat wordt er gegeten? Gebruik eventueel pictogrammen als je kind dat fijn vindt of als hij of zij nog heel jong is.

  3. Gebruik oordoppen of een geluiddempende koptelefoon voor als het kind de harde geluiden te veel vindt. Een zonnebril werkt, ook middenin de nacht, goed tegen de lichte flitsen. Misschien lukt het wél om vanachter het raam te kijken naar het vuurwerk. Als dat al te veel is: gordijnen dicht en helemaal niet kijken. Voor sommige kinderen werkt het ook om de dagen vóór Oud & Nieuw alvast te oefenen met vuurwerkgeluiden en beelden op tv.

  4. Is je kind heel angstig voor vuurwerk? Overweeg dan om een paar dagen rond Oud & Nieuw naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan. Er zijn steeds meer bungalowparken die hun locaties vuurwerkvrij houden. Vooral veel mensen met honden – die ook niet zo gek zijn op vuurwerk – kiezen daarvoor, maar ook mensen met autisme zoeken steeds vaker de rust op in een vakantiepark tijdens de feestdagen.

  5. Leg vooral veel uit en pas op met terloopse opmerkingen als: ‘Het lijkt wel oorlog met al die knallen’. Dat kan, zeker voor kinderen die de taal letterlijk nemen, al het lawaai alleen maar enger maken. Neem de angst voor de harde geluiden serieus, maar relativeer wel elke keer en leg uit hoe het komt dat vuurwerk zo’n hard geluid maakt. Als je kind snapt hoe het technisch werkt, op zijn niveau, kan dat al een deel van de angst wegnemen. Kijk op deze link van wetenschapsmuseum Nemo, voor een leuke uitleg over vuurwerk.

  6. Als je weet dat je kind zich liever even terugtrekt, kun je dit van tevoren bespreken met eventuele visite, zodat zij hierop zijn voorbereid en je kind er niet onverwachts op wordt aangesproken.

7. Is je kind juist helemaal niet bang voor vuurwerk, en is hij of zij iets té enthousiast? Besteed dan vooral veel aandacht aan de veiligheid. Zet een goede veiligheidsbril op, doe stevige, niet brandbare handschoenen aan (bijvoorbeeld van leer), vertel je kind hoeveel afstand hij moet houden (je kunt ook met stoepkrijt een streep trekken waar de kinderen achter moeten blijven), en zet een emmer water neer voor noodgevallen. Ruim de resten van het vuurwerk op na het feest en dompel dubieuze stukken vuurwerk die niet of half zijn ontbrand onder in de emmer voordat je ze weggooit.

8. Bespreek van te voren wat er precies gebeurt om 24:00. Zoals champagne, handjes geven, kusjes / knuffels geven, “gelukkig nieuwjaar” wensen. Wat wordt er precies van het kind verwacht op dat moment?

9. Denk goed na over de planning van 1 januari (en deel dit met je kind), als dat onduidelijk is vergroot dat de spanning op 31 december.

10. Misschien heb je je huis al niet zo uitbundig versierd, omdat jouw kind daar te onrustig van wordt. Maar staat er wel een kerstboom? Dan staat die er waarschijnlijk ook nog met Oud & Nieuw. Wanneer wordt die weer afgetuigd? En wat gaat er met de oude kerstboom gebeuren? Kortom: spreek van tevoren met je kind af wanneer alle versieringen in en om het huis, en dus ook al die extra prikkels, weer weggaan.

Keuzelijstje oud & nieuw

  • Wakker blijven of wakker maken voor het vuurwerk?

  • Buiten kijken of binnen kijken?

  • Wel of geen vuurwerk kopen / afsteken?

  • Thuis blijven of naar vrienden toe?

  • Thuis met alleen het gezin, de familie of met vrienden?

  • Avondplanning:

  • Wel of geen Nieuwjaarsborrel / feest bezoeken?

  • Wel of geen kaartjes versturen voor een gelukkig nieuwjaar? Zo ja, naar wie, wanneer maken & verzenden?

  • Oliebollen: zelf (samen) bakken of kopen? Hoeveel oliebollen mag het kind ’s avonds eten?

 

Bronnen:

https://www.symptomen-autisme.nl/autisme-en-de-feestdagen/

https://balansdigitaal.nl/kennisbank/vrije-tijd/feestdagen/tips-voor-feestdagen-zonder-stress/

https://balansdigitaal.nl/kennisbank/vrije-tijd/feestdagen/10-tips-voor-oud-nieuw-zonder-stress/

https://gewoon-wij.be/2016/11/13/autismevriendelijk-feestdagen-doorkomen-10-tips/