Kun jij een introductie geven van wie je bent?
Ik ben Cora 47 jaar, getrouwd en we hebben een samengesteld gezin. 2 kinderen van mijn man wonen niet bij ons. Mijn zoon 23 jaar is geboren vanuit mijn eerste huwelijk en onze dochter 13 jaar is van ons samen. Beiden hebben autisme. Ik wilde altijd al iets voor moeders opzetten en toen kwam mam vita op mijn pad. Samen met nog 2 regiomoeders vormen wij de 3 musketiers voor regio Schagen en omgeving. Ik werk bijna 5 jaar vanuit huis, omdat onze dochter een thuiszitter is. Mijn zoon ben ik altijd een achterban, dus mantelzorger voor. Alles voor de kinderen uit liefde.
Waarom ben jij regiomoeder geworden?
Als moeder kun je je vaak onbegrepen voelen, voordat je kind een diagnose heeft gekregen. Daarna word er van alles in werking gezet maar de aandacht naar de ouders vind ik minimaal. Er komt een hoop op je af. Maar je gehoord en gezien voelen als moederszijde is minimaal. Het is juist zo fijn om ervaringen te kunnen delen, info in te kunnen winnen en om je verhaal te kunnen delen met wederzijds begrip.
Wat beteken jij voor mensen met ASS en de MV moeders in jouw eigen regio?
Dat we met zijn drieën een mooi steunpunt zijn, die wij nog misten in Schagen en omgeving. We bestaan nu 1 jaar en we hebben al een mooi groepje. We krijgen veel positieve reacties op hoe we het organiseren. En zelf ervaar ik meer gehoord en gezien te worden. En dat meer in ons kracht komen te staan doordat we veel leren. En het gevoel elkaar te begrijpen en te steunen is zo fijn.
Welke ervaringen en/of opleidingen heb je opgedaan op het gebied van autisme of zelfzorg?
Ik heb veel gedaan. Ik verdiep mij heel veel in autisme. Zo heb ik 10 jaar lang in de zorg gewerkt met autisme. Bij kinderen en volwassen. Heb verschillende cursussen gevolgd en methodes van begeleiden gebruikt. Zoals: positief opvoeden, Geef me de 5 methode, atypische ontwikkeling, beertjes methode, HBO opleiding coaching bij autisme, opleiding ervaringsdeskundige.
Dit jaar is het thema 'ruimte voor autisme'. Nog te vaak stuit de manier van denken, waarnemen en communiceren van mensen met autisme op onbegrip in de maatschappij.
Hoe kijk jij naar het thema ‘ruimte voor autisme’?
Mooi thema! Er mag zeker meer ruimte komen voor autisme. Er is nog veel onbegrip en te veel vooroordelen naar autisme toe.
Waar zie jij verbetering als je kijkt naar het thema ‘ruimte voor autisme’?
Tja, eigenlijk het onbegrip naar ouders toe. En ook instanties mogen meer gaan luisteren vanuit de expertise van de ouder.
Wat vind jij het leukste aan ASS en wat heeft het jou gebracht?
Ik vind mensen met autisme heel erg puur! Ze genieten meer van de kleine dingen. Ze hebben mooie kwaliteiten waar wij nog iets, van kunnen leren. Hun eerlijkheid! Ze zijn gewoon wie ze zijn…mooi!
Logische vervolgvraag: en het lastigste?
De overprikkeling waar ze soms mee moeten dealen. En het onbegrip vanuit andere mensen die oordelen of geen respect tonen. Die soms de gek ermee aan steken. Dat er vaak dingen gezegd worden, ook over de ouders ipv dat ze zelf naar je toekomen om te vragen hoe iets in elkaar steekt.
Waar word jij blij van of krijg je energie van?
Na een bijeenkomst van Mama vita dat de mama’s weer dankbaar zijn. En dat ze uitkijken naar de volgende bijeenkomst. En krijg er energie van, van alle stapjes die gezet worden van onze kids.
Als afsluiter: wat is jouw tip aan ons, de moeders/verzorgsters met een kind met een
ondersteuningsbehoefte?
Zoek mama vita op in jou regio. Erg waardevol. En blijf je kracht staan. Laat je horen en zien! Je bent het als mama waard, ook voor je kind. Samen staan we sterker. Laten we er samen een mooie wereld van proberen te maken voor onze kinderen, zij zijn onze toekomst❤️