‘Door haar zwijgen ben ik gaan spreken’ boek over zelfzorg

Hoe ver kun je gaan in het zorgen voor een ander zonder jezelf te verliezen?

Swetlana heeft een fijne relatie, een mooie carrière en twee gezonde kinderen. Maar dan ineens uit het niets krijgt haar dochter een lawine van epileptische aanvallen. Haar leven verandert in één klap in een nachtmerrie. Door de uitputtende zorg voor haar zwaar gehandicapte kind, raakt Swetlana al haar dromen en ambities kwijt, ze raakt zichzelf kwijt. Op een gegeven moment beseft ze dat het zo niet verder kan. Maar durft ze haar kind in een instelling 'te stoppen'? Alleen slechte moeders doen dat, toch?

 

 Over Swetlana Westermeijer

Swetlana Westermeijer (1970) is geboren in Rotterdam en groeide op in Capelle aan den IJssel. Na haar HBO-studie startte ze in 1994 haar carrière als communicatie-professional. In maart 2008 leek haar leven op rolletjes te lopen: een fijne relatie, een succesvolle carrière, een lief dochtertje van twee en net bevallen van een zoontje. Maar plotseling veranderde alles.Haar dochter Thera kreeg vanuit het niets een storm aan epileptische aanvallen. Niet één, maar tientallen per dag. Binnen enkele maanden verloor ze haar spraak en raakte ze ernstig verstandelijk beperkt. Ondanks de intensieve zorg voor haar dochter bleef Swetlana parttime werkzaam als communicatieadviseur bij de Politie Nederland. Jarenlang balanceerde ze tussen werk, gezin en de voortdurende strijd voor de gezondheid van haar kind. In 2016, na 29.000 epileptische aanvallen, stond ze voor de moeilijkste beslissing van haar leven. Deze ingrijpende ervaring leidde in 2022 tot een nieuw hoofdstuk. Swetlana richtte haar eigen bedrijf op: Swetlana Spreekt. Als professioneel spreker inspireert ze inmiddels volle zalen met haar verhaal over veerkracht, zelfzorg en persoonlijke groei. Met ruim 25 jaar ervaring in communicatie, coaching en talentontwikkeling motiveert ze anderen om regie te nemen over hun leven, hoe uitdagend de omstandigheden ook zijn. Op 7 mei 2025 debuteert Swetlana als auteur. In haar boek deelt ze haar aangrijpende reis, haar lessen en haar moed.

 

Overbelast en onzichtbaar... Waarom zelfzorg nu een maatschappelijke noodzaak is

Op 7 mei 2025 verschijnt het debuut van Swetlana Westermeijer, een boek dat precies op het juiste moment komt. Uit onderzoek van Werk en Mantelzorg blijkt dat bij ruim een derde van de bijna 2 miljoen werkende mantelzorgers sprake is van vermoeidheid en stress. In een tijd waarin de zorgsector onder druk staat, mantelzorg steeds zwaarder wordt en de balans tussen werk en zorg voor velen een dagelijkse worsteling is, raakt dit boek een gevoelige snaar. Het legt de vinger op een breed maatschappelijk probleem: we zorgen voor iedereen, behalve voor onszelf. De gevolgen? Overbelasting, uitputting en verlies van eigen identiteit. Swetlana weet als geen ander hoe het voelt om jarenlang te overleven, tot het moment waarop er niets meer over is van jezelf. Ze durft pas na 29.000 epileptische aanvallen de moeilijkste keuze te maken in de zorg voor haar dochter. Maar juist daardoor laat ze ook zien dat er een andere weg mogelijk is: een weg van zelfzorg, veerkracht en groei. Haar boek is niet alleen een persoonlijk verhaal, maar een spiegel voor iedereen die te veel geeft en te weinig ontvangt. Dit boek biedt een krachtig perspectief op een urgente maatschappelijke kwestie: hoe kunnen we blijven zorgen zonder onszelf te verliezen? Hoe vinden we ruimte voor zelfzorg in een wereld die steeds meer van ons vraagt? Met haar persoonlijke ervaring, inzichten en moedige keuzes geeft Swetlana Westermeijer een stem aan de onzichtbare worsteling van velen. Dit boek is een inspiratiebron voor moeders, mantelzorgers, zorgprofessionals en iedereen die op zoek is naar balans in een leven vol verantwoordelijkheden. Een onmisbaar verhaal in een tijd waarin zorg en zelfzorg meer dan ooit om aandacht vragen. Overbelast en onzichtbaar... Waarom zelfzorg nu een maatschappelijke noodzaak is.

 

Waarom heb je dit boek geschreven?

Dit boek is geboren uit mijn eigen ervaring als moeder en mantelzorger. Jarenlang heb ik geleefd in een constante overlevingsmodus, terwijl de zorg voor mijn dochter mijn wereld volledig bepaalde. In die periode verloor ik mezelf bijna. Ik weet hoe het voelt om op het randje van uitputting te balanceren, en ik weet ook hoe het is om daar uit te klimmen. Dit boek is mijn manier om anderen te helpen en te laten zien dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak.

 

Wat kunnen lezers uit je boek halen?

Mijn boek is een eerlijke, rauwe en inspirerende reis door de complexiteit van zorg, verlies en persoonlijke groei. Lezers zullen zich herkennen in de strijd om balans te vinden tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Maar het biedt ook perspectief: hoe je, ondanks alles, jezelf kunt hervinden en een nieuw pad kunt inslaan. Het is geen handleiding, maar een uitnodiging om na te denken over je eigen grenzen, keuzes en welzijn.

 

Wat is je belangrijkste boodschap aan de lezers?

Dat zorgen voor een ander niet betekent dat je jezelf moet opofferen. Zelfzorg is geen egoïsme, maar een vorm van kracht. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook op lange termijn goed voor een ander blijven zorgen.

 

Waarom is de publicatie zo relevant in deze tijd?

De zorgsector staat onder enorme druk, mantelzorgers worden steeds zwaarder belast en veel mensen worstelen met de combinatie van werk en zorg. We zien een groeiend aantal burn-out onder zorgprofessionals, een derde is ook mantelzorger en worden dubbel belast. Meer dan 60% van de mantelouders hebben burn-out klachten. Mijn boek raakt een urgent maatschappelijk thema: hoe kunnen we blijven geven zonder zelf op te branden?

 

Voor wie is dit boek bedoeld?

Voor iedereen die zorgt naar met name voor mantelzorgers en zorgprofessionals, maar ook moeders van gezonde kinderen die zichzelf op de laatste plaats zetten. Het is een boek voor iedereen die het gevoel heeft dat ‘even volhouden’ langzaam verandert in een eindeloze marathon zonder finish.

 

Wat wil je bereiken met dit boek?

Ik wil een gesprek op gang brengen over zorg, zelfzorg en de onzichtbare last die veel mensen dragen. Ik hoop dat mijn verhaal anderen helpt om eerder in te grijpen, hun grenzen te bewaken en zichzelf niet kwijt te raken in het zorgen voor een ander.

 

Wat maakt jouw boek anders dan andere boeken over zorg en persoonlijke groei?

Dit is geen theoretisch zelfhulpboek, maar een verhaal uit het echte leven. Ik neem lezers mee in mijn persoonlijke reis, met alle pijn, twijfels, worstelingen én inzichten. Het is een boek over veerkracht, maar zonder de ‘positieve clichés. Ik laat ook zien hoe rauw het is, hoe moeilijk keuzes soms zijn en hoe groei niet altijd vanzelf gaat.

 

Wat heeft jou geholpen om uit de overlevingsmodus te komen?

Eén van de moeilijkste beslissingen in mijn leven: erkennen dat ik het niet alleen kon en keuzes durven maken die tegen mijn moederhart ingingen. Daarnaast was het cruciaal om opnieuw te ontdekken wie ik ben, los van mijn rol als moeder en mantelzorger. Dat proces deel ik in mijn boek.

 

Wat zijn jouw plannen na dit boek?

Ik ben in 2022 mijn eigen bedrijf begonnen: Swetlana Spreekt. Hierin blijf ik actief als professioneel spreker en wil ik blijven inspireren met mijn boodschap over het belang van zelfzorg, vooral als je zelf een enorm zorghart hebt. Ik hoop met dit boek en mijn lezingen een beweging op gang te brengen waarin zelfzorg een vanzelfsprekend onderdeel wordt van het gesprek over zorg.