Kun jij een introductie geven van wie je bent?
Mijn naam is Antoinette Scheffers. Ik heb 4 kinderen en mijn partner heeft 2 kinderen (1 zoon met ASS) samen hebben we dus 6 kinderen. We hebben 2 kleindochters en we zijn al 10 jaar crisispleegouders.
Ik ben al 24 (!!) jaar werkzaam in het onderwijs, zowel het regulier als het speciaal basis en voortgezet onderwijs als zorgcoordinator en toegepast psycholoog.
Waarom heb jij een eigen praktijk opgericht?
In 2022 besloot ik mijn eigen praktijk op te richten. Ik was toen zorgcoordinator op een grote VO school in Nijmegen en ik wilde iets doen aan die afgrijselijk lange wachtlijsten bij de hulpverlening.
Naast de praktijk wil ik ook met beide benen in het onderwijsveld blijven staan, dus ben ik ook werkzaam als interim in het onderwijs.
Wat is jouw ervaring met het zorgen voor jongeren met een ondersteuningsbehoefte?
Het gaat niet goed met een groot aantal jongeren in Nederland en die groep wordt groter. Ik ben van mening dat scholen veel meer moeten inzetten op welzijn en veerkracht. Dat zou wat mij betreft een heel belangrijk vak moeten zijn, in alle jaarlagen. Daarmee kan je preventief aanbod geven en dat is denk ik hard nodig. De jongeren moeten vaak zo lang wachten op goede hulpverlening en dat maakt de problematiek alleen maar groter en zwaarder.
Welke ondersteuning biedt jij aan jongeren op scholen?
Onder andere lessen over omgaan met stress, lessen over levensvaardigheden (een lesprogramma over veerkracht), faalangsttrainingen, sova trainingen, executieve functies, leren leren, omgaan met rouw (overlijden gezinslid, scheiding), gesprekken met leerlingen, docenten en ouders. Ook heb ik veel gesprekken met docenten over de begeleiding van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
Wat betekent ‘’rouw en verlies’ voor jou? Onze moeders ervaren vaak ‘levend verlies’ zit daar een groot verschil in?
Rouw en verlies hoort voor mij bij het leven. Rouw is de achterkant van liefde. Rouw komt voor bij elke vorm van verlies. Rouw en verlies zijn natuurlijke reacties op een ingrijpende verandering of gemis in iemands leven. Rouw is het proces van aanpassen aan verlies. Rouw gaat gepaard met allerlei gevoelens, zoals verdriet, boosheid, schuld, verwarring en soms zelfs opluchting. Ieder persoon rouwt op zijn eigen manier. Rouwen gaat niet over vergeten. Het doel is om nieuwe balans te vinden waarbij het verlies een plek krijgt in je leven.
Bij levend verlies is de rouw altijd aanwezig. Dat maakt dat levend verlies zo veel meer impact heeft en blijvende impact heeft op de ouder(s). Rouw om verlies van verwachtingen, dromen, de toekomst etc. …. Ik vroeg mijn partner of hij wel eens wakker ligt met zorgen over zijn zoon met ASS. Zijn antwoord: ‘Als ik wakker zou liggen van zorgen om Anne zou ik nooit meer slapen!” Dat zegt veel over levend verlies. Het gaat over het verdriet dat altijd kan oplaaien, verwacht of onverwacht en dat soms verergert door de jaren heen.
Wat kan je verwachten als coachingstraject bij rouw en verlies?
Betrokkenheid, empathie, een veilige ruimte die geboden wordt om het verlies te uiten. Daarnaast bied ik inzicht in het rouwproces,. De client krijgt individuele begeleiding en oefeningen, Een belangrijk onderdeel is leren omgaan met het verlies. Dit omvat technieken om met moeilijke dagen om te gaan, om steun te vragen en jezelf weer op te bouwen na het verlies.
Na verloop van tijd help ik om nieuwe betekenis en zingeving te vinden. Dit betekent niet da jet het verlies verwerkt, maar dat je leert om ermee samen te leven op een manier die bij jouw leven en identiteit. De begeleiding kan zowel live als online gegeven worden en combinatie is ook mogelijk.
Wat vind jij het leukste aan jouw werk en wat heeft het jou gebracht?
Het omgaan met mensen, op een belangrijk moment aanwezig zijn in het leven van een client en daarbij iemand weer op de weg helpen, zodat hij of zijn verder kan.
Logische vervolgvraag; en wat vind je een uitdaging? Ik hou van nieuwe uitdagingen, ik hou van puzzelen om met elkaar te zoeken wat nodig is om verder te komen.
Waar word jij blij van of krijg je energie van? Ik word blij van het zoeken naar mogelijkheden, met mensen bezig te zijn, om mensen te kunnen begrijpen. Verder ben ik dol op muziek, piano- en viool spelen.
Als afsluiter: wat is jouw tip aan ons, ouders van een kind met een ondersteuningsbehoefte?
Sta stil bij je eigen rouw en emoties.
Het hebben met een kind met een ondersteuningsbehoefte brengt vaak onzichtbare rouw met zich mee: het verdriet om verwachtingen, de zorgen over de toekomst….. Het erkennen en ruimte geven aan deze emoties is essentieel, voor jezelf en voor je rol als ouder.
Zoek steun en verbinding met elkaar
Koester de bijzondere momenten. Focus op de waardevolle momenten en vier de kleine stappen en successen. Dit helpt om een balans te vinden tussen verdriet en vreugde.
Wees mild voor jezelf.
Neem de tijd om te rouwen, zoek steun en focus op verbinding en kleine momenten van vreugde. Dit maakt dat je ruimte aan je gevoelens geeft zodat je er met veerkracht voor je kind kan zijn.
https://www.bospoort-praktijk.nl/