10 vragen aan Maike Arends de groene wandelcoach

Kun jij een introductie geven van wie je bent?
Ik ben Maike Arends, ik ben getrouwd en moeder van 3 prachtige kinderen. Wij hebben een dochter van 23 met autisme. En we hebben twee zoons van 19 (een tweeling) die allebei een autisme diagnose hebben. Het is zó moeilijk geweest in ons gezin. Jaren was het spartelen en verzuipen en vaak waren we allemaal gewoon wanhopig en over onze toeren. Het lukte ons lang niet de passende hulp voor ons gezin te vinden. Ik ben heel erg dankbaar dat het uiteindelijk toch gelukt is om goede hulp te vinden en iedereen goed op de rit te krijgen.

Door alle jaren met autisme heb ik uiteraard heel veel geleerd. Het was al langer mijn wens om iets moois met deze kennis te doen. Toen ik in aanraking kwam met wandelcoaching, wist ik in een split second dat ik dit zelf wilde doen. Hoe tof is de combinatie van autisme en wandelcoaching!
Ik ben degene geworden die ik zelf zo nodig had. Een coach die je echt begrijpt, de vinger op de zere plek kan leggen en je vervolgens weer op het pad zet. Vol liefde en aandacht. Ik werk met moeders van kinderen met autisme. Jij als moeder bent de belangrijkste persoon in het gezin, en de belangrijkste persoon voor je kind. Jij kunt het verschil maken. Ik heb zelf mogen ervaren dat het zo werkt, in ons gezin is dat echt de ommekeer geweest.
Het geeft zoveel meerwaarde dat ik jullie mag laten zien dat het met kinderen met autisme ook heel mooi kan gaan lopen. Ik weet het zéker; het gebeurt in ons gezin en dat kan bij jou ook! 

Wat is een wandelcoach?
Ik ga als wandelcoach samen met jou aan de slag. Buiten, tijdens een wandeling. De natuurlijke omgeving zorgt voor ontspanning in je lijf en in het brein en jouw stress neemt af. Doordat je buiten bent heb je afstand tot je dagelijks leven, en doordat je in beweging bent komt er ook beweging en ruimte in je hoofd: dus meer creatief denken.Je voelt je buiten prettiger, en dat neem je mee naar huis.
Ik luister naar je, en we hebben gesprekken. We doen samen wandelcoachoefeningen. Deze zorgen ervoor dat je weer gaat voelen. Daardoor krijg je inzicht. Dan komen jouw oplossingen vanzelf.

Ik kan heel veel over wandelcoaching vertellen, maar je kunt het beter ervaren. Maak een afspraak voor jouw vrijblijvende kennismakingswandeling met mij. Dan bespreken we wat ik voor je kan betekenen en voel je meteen of wij een klik hebben! (De kennismakingswandeling is kosteloos als deze in de bossen bij Best plaats vindt.)

En wat kan je betekenen voor moeders van een kind met ASS?
Allereerst begrijp ik je, en ik weet echt wat autisme is. Ik ben zelf moeder van 3 kinderen met ass. Ik weet inmiddels aardig wat over autisme, en over wat werkt. Dat kan ik jou leren, aan de hand van de dingen waar jij tegenaan loopt.
In een gezin waar autisme een rol speelt, is het vaak al jaren worstelen. Omdat je het zo goed mogelijk voor je kind probeert te doen, om uitbarstingen of meltdowns te voorkomen, ben je in de loop van de tijd vér over je grenzen gegaan. Je bent jezelf (gedeeltelijk) kwijt, en voelt je misschien helemaal geen goede moeder. Daarom is het zo belangrijk om weer op zoek te gaan naar jezelf en jouw grenzen. Hoe voelen die, wat wil je ermee, en hoe geef je ze vriendelijk maar beslist aan?
Hoe kun je liever voor jezelf worden, en je kind daarmee een heel goed voorbeeld geven?

Door onder andere met deze superbelangrijke zaken aan de slag te gaan neem je je eigen touwtjes weer in handen. Je merkt dat het rustiger wordt binnen je gezin. Je leeft je kinderen voor wat belangrijk is. Zo ontstaat er rust en ruimte, waardoor je kind ook weer tot leren komt. En mag groeien tot een prachtig mens! Het is mijn overtuiging dat jij alles al weet en kunt wat je nodig hebt, we hoeven het samen alleen maar boven water te halen. Ik ga je dus niet zeggen dat je het allemaal helemaal anders moet doen. Wij vinden jouw eigen oplossing, die bij jóu past. Dat is de enige oplossing die voor jou gaat werken!

Welke ervaringen heb je opgedaan naast de coaching opleiding op het gebied van autisme of zelfzorg? Ik heb 3 jaar geleden mijn wandelcoachopleiding gedaan behaald; sindsdien werk ik als wandelcoach. Ik werk 1 op 1 met moeders en met groepen. Qua groepen:
3 keer per maand organiseer ik een GroeiWandeling en 3 keer per jaar een GroeiDag voor Jezelf. Op 4 zaterdagen in het jaar is er een Krachtdag voor vrouwen met autisme, daarnaast zijn er ook 4 Krachtdagen voor partners van iemand met autisme.

Ik ben op het moment een opleiding bij Marja Boxhoorn aan het volgen, om ouders van kinderen met ass nóg beter te kunnen coachen. Ik leer van de collega’s waar ik mee samenwerk, en in m’n intervisiegroep.
Ik heb 23 jaar ervaring als moeder van kinderen met autisme. Buiten dat, ben ik ook dochter van mijn vader met autisme, en echtgenote van een man die autisme kenmerken laat zien.Toen onze kinderen pubers werden, werkte ik enige jaren wekelijks met de orthopedagoge die voor ons gezin kwam. Op mijn beurt kon ik dan weer vooruit met mijn kinderen.

Ik las en lees veel boeken over autisme en ben zelf ook bezig met persoonlijke groei. Ik lees niet alleen, maar mag ook een (kleine) bijdrage schrijven aan het boek in wording: Lifehacks voor vrouwen met autisme. Regelmatig bezoek ik lezingen en af en toe een congres rondom autisme.

Wat een mooi resultaat is van de afgelopen jaren: er zijn echt heel veel webinars en podcasts die bijzonder de moeite waard zijn. Die kijk en luister ik dus graag. Ongeveer sinds 10 jaar beoefen ik yoga, mindfullness en ademhaling. Op een wijze waarin ik het opneem in mijn dagelijks leven. Ik gebruik altijd mindfullness in mijn coachwandelingen. Een uitstekende start van de wandeling!

Hoe belangrijk is de natuur voor ons welzijn?
Door buiten in de natuur te zijn kom je tot rust. Dat is het allerbelangrijkste wat mij betreft! Je kunt je hoofd even leegmaken en weer opladen met nieuwe energie. De frisse lucht in het bos zit vol met zuurstof; dit een stuk meer dan in een gebied met weinig groen. Hierdoor ervaar je een echte gezondheidsboost. Stresshormonen, zoals cortisol, nemen af en gelukshormonen zoals serotonine komen vrij. Is het je wel eens opgevallen dat bepaalde ‘problemen’ ineens helemaal niet zo belangrijk blijken te zijn wanneer je in de natuur bent? Je bent meer in het moment en minder in je hoofd, waardoor je beter kunt relativeren. Na een boswandeling voel je je direct lichter en een stuk meer relaxed.


Kan je iets meer vertellen over de “Krachtdag” die je gezamenlijk organiseert met Stienke de Jager?
Jazeker! Een kleine twee jaar terug vroeg Stienke me of ik de Krachtdagen mee wilde organiseren en uitvoeren. Er zijn Krachtdagen voor vrouwen met (een vermoeden van) autisme en Krachtdagen voor mensen die een partner hebben met autisme. De grote kracht van Krachtdagen is dat je mensen net als jij ontmoet, met dezelfde soort issues. Je bent niet de enige! Zowel voor vrouwen als voor partners hebben we 4 verschillende thema’s (dat zijn dus 8 waardevolle dagen per jaar):  inzicht in autisme, autisme en grenzen, relatie en autisme en stress en autisme. Op een Krachtdag geven we twee workshops; eentje binnen, die meestal wat meer theorie bevat. En eentje buiten die vaak over ervaren en voelen gaat.
Mensen zeggen over de Krachtdagen: wat een erkenning en herkenning! Voor het eerst doen we dit jaar ook een pilot met een Krachtdag voor stellen .

Daarnaast heb ik met mijn collega Patricia drie jaar geleden GroeiWandelingen gelanceerd. We lopen 3x per maand een route in de buurt van Eindhoven, we hebben 13 verschillende routes en plekken. Ook zijn er GroeiDagen voor Jezelf. De GroeiDagen en -wandelingen zijn voor persoonlijke groei en ontspanning. We werken wat meer met creativiteit, mindfullness en meditatie. Iedereen is welkom, maar het is grappig dat er veel vrouwen deelnemen die moeder zijn van een kind met autisme.

Wat vind jij het leukste aan ASS en wat heeft het jou gebracht?
Autisme heeft me 3 heel bijzondere kinderen gebracht waar ik zielsveel van hou;  3 bijzondere, waardevolle en prachtige jongvolwassenen met bovendien heerlijke humor. Ze kijken vaak anders naar het leven, en dat levert verrassend leuke dingen op.

Logische vervolgvraag: en het lastigste?
Dat ik dingen aan mijn kinderen moest leren die ik zelf nog niet onder de knie had.

Waar word jij blij van of krijg je energie van?
Ik word heel erg blij van buiten zijn. Liefst midden in de natuur. Ik zie altijd heel veel en maak graag foto’s van wat ik zie. Er vliegen uren om zonder dat ik het in de gaten heb, en ik kom opgeladen het bos weer uit.

Als afsluiter: wat is jouw tip aan ons, de moeders/verzorgsters met een kind met een ondersteuningsbehoefte?
Zorg goed voor jezelf en werk aan jezelf. Dan zul je wondertjes zien gebeuren.

zie voor meer informatie de website https://degroenewandelcoach.nl/