10 vragen interview Henrike Maat nieuwe regiomoeder Mama Vita Twente en IQ coach

Kun jij een introductie geven van wie je bent?

Ik ben een alleenstaande moeder van 2 kinderen met autisme (Robin 21 en Sil 19) en ik woon in Goor samen met mijn kinderen, onze Golden Retriever Dex en 3 katten; Lola, Skittels en Suus.

 

Ik heb 15 jaar als docent kunstvakken in het VO gewerkt en 2 jaar geleden de sprong in het diepe gewaagd, heb mijn vaste contract opgezegd en ben begonnen als zelfstandig ondernemer bij iQ Coaches.

 

Wat is een IQ coach?

Een iQ Coach is iemand die je kan helpen om van ‘overleven’ weer ‘leven’ te maken. Dit doordat de iQ Coach bij jou thuis komt, ‘present’ is (dwz je laat merken en voelen er écht voor je te zijn op alle vlakken waar je dat nodig hebt), goed kan luisteren en aandacht heeft voor je problematiek én jou als mens en vooral iemand die niet komt met regels, lijstjes, doelen of het moeten werken aan resultaten behalen. Kijken naar wat nodig is per persoon en niet een format opplakken waarbinnen je moet werken. Zo samen werken aan veranderingen waardoor het leven weer draaglijker wordt.

 

Waar een iQ Coach ook samen met je naar kijkt en aan werkt is het stuk ‘zingeving’. Het gaat immers niet alleen maar om hoe te functioneren in de maatschappij met alles wat daar op je pad komt, maar ook over jou als persoon en hoe je je daar bij voelt en wat het met je doet, van binnen.

Waarom wil jij het stokje overnemen als regiomoeder van Mama Vita Twente?

Omdat ik denk dat het wel bij me past. Met mijn kennis en kwaliteiten die ik als moeder van twee kinderen met ASS, als docent en mentor in het VO én natuurlijk als iQ Coach heb, denk ik dat ik wel een persoon ben die de groep in Twente goed over kan nemen van de huidige regiomoederkanjers!

 

Wat kan je betekenen voor mensen met ASS en de MV moeders van regio Twente?

Ik kan goed plannen en organiseren, spreek makkelijk voor groepen en heb veel in mijn netwerk waar we bij de Mama Vita groep wel wat aan kunnen hebben. Ik denk dat ik wel een programma kan maken waar we allemaal baat bij kunnen hebben en de verbondenheid zal doen groeien!

Welke ervaringen heb je opgedaan naast de coaching opleiding op het gebied van autisme

of zelfzorg?

Op het gebied van autisme komt mijn grootste ervaring naast de opleiding natuurlijk van mijn leven met 2 kinderen met ASS. Twee kinderen met dezelfde diagnose maar toch zó verschillend! Het voortdurende leerproces in wat ze nodig hebben van mij, van de maatschappij. Waar lopen ze tegenaan, wat hebben ze daarin nodig en kan ik ze daarbij helpen of is er andere hulp nodig. Dit is een proces van zien, herkennen, begrip hebben (en ook begrijpen dat je niet alles kúnt begrijpen en dat dat ook oké is), aanpassen, evalueren, enz.

 

Op het gebied van zelfzorg ben ik heel bewust bezig met dat ik er zelf ook mag zijn. Ik leef op de agenda, dat moet ik eerlijk toegeven, maar het plan is om toch eens wat vaker, als het kan, een middag of ochtend of soms een hele dag vrij te plannen. Ik mag dan ook geen huishouden doen of die tijd in laten pikken door anderen!

 

Verder helpt mij heel erg iets dat ik mezelf al heel lang geleden heb aangeleerd: het je bij allerlei dingen die op je pad komen jezelf afvragen “Wat kost het mij of wat levert het mij op?”. Dit houdt me steeds weer scherp op mijn eigen grenzen en behoeftes en ik kan hier ook heel goed naar handelen. Dat levert me enorm veel rust op in het dagelijks leven!

Hoe belangrijk is een coach? Niet alleen voor de persoon die je begeleid maar ook voor de familie en hele omgeving? Een coach kan van levensbelang zijn! Ik begeleid moeders die huilend voor me hebben gezeten omdat ze niet meer wisten wat ze aan moesten met hun kind. De onmacht, het onzekere toekomstbeeld. Het gevoel er alleen voor te staan, je niet begrepen te voelen, is zowel voor de persoon met autisme als voor de omgeving (ouders, broers en zussen, familie, school, sport, werk, enz.) een hele uitdaging.

Een coach kan helpen door kennisoverdracht, begrip, inzicht en ook door de handen uit de mouwen te steken en samen de keuken te schrobben omdat dat op dat moment helpend is! Het gevoel ervaren dat je er niet meer alleen voor staat en dat er zicht is op verbetering, hoe klein soms ook.

 

Wat vind jij het leukste aan ASS en wat heeft het jou gebracht?

Het leukste aan ASS vind ik de diversiteit. Allerlei instanties weten vaak maar een heel klein beetje van wat autisme is maar denken heel veel te weten helaas. Er is echter geen format voor een autist! Het is steeds weer een zoektocht en dat samen ontdekken vind ik erg leuk! Dat er kwartjes gaan vallen en daardoor druk van de ketel gaat en het leven een beetje draaglijker wordt.

 

Het heeft mij gebracht dat ik, nog meer dan ik van nature al deed, anders heb leren kijken naar álle mensen, niet alleen die met autisme en dat er achter elk gedrag een onderliggende reden ligt.

Logische vervolgvraag: en het lastigste?

Het lastigste aan ASS vind ik dat de mensen met autisme tegen zoveel onbegrip (door gebrek aan kennis!) aanlopen in deze maatschappij. Het “dat doe je toch gewoon even” wat bij hen dus absoluut zo werkt maar wel wordt verwacht. De zielenpijn, de eenzaamheid, het verloren vertrouwen in de mensheid, dát doet mij pijn voor hen.

Waar word jij blij van of krijg je energie van?

Ik wordt blij van een weekendje of dagje weg, lekker uit eten, een museumpje pakken, thuis lekker bezig zijn. Ik krijg energie van mensen die blij zijn omdat ze iets gedaan hebben waar ze blij van zijn geworden!

Als afsluiter: wat is jouw tip aan ons, de moeders/verzorgsters met een kind met een ondersteuningsbehoefte?
Probeer het niet te lang alleen op te lossen omdat jij toch de moeder bent en het allemaal maar moet kunnen, want JIJ bent de moeder toch en moeders kunnen het wel zelf want dat hoor toch zo………… Je hoeft het niet alleen te doen maar als je niet vraagt lost dat niets op. Verwachting schept teleurstelling en je kunt niet van anderen verwachten dat ze aan jou wel zien/opmerken dat je het niet meer trekt. Als jij niks zegt, gebeurt er ook niks en dan ook nog een teleurgesteld zijn in de ander omdat die niks voor je doet……terwijl die van niks weet……wat doe je jezelf dan allemaal aan? Dus……….!!!

Voor meer informatie zie https://www.iqcoaches.nl/coach/henrike-maat-goor