Kun jij een introductie geven wie jij bent?
Ik ben Performance en Leadership Coach en partner bij KennedyFitch, een nichekantoor (boutique firm) met focus op executive search, consulting en coaching. Met coaching heb ik mijn passie ontdekt om mijn cliënten te kunnen helpen hun unieke kracht te ontdekken en te activeren, zodat ze kunnen worden wie ze zijn: hun „Beautiful Best Self“. Als moeder van een dochter met een beperking, namelijk het DDX3X syndroom, is het heel belangrijk voor mij, een bijdrage te kunnen leveren voor een inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen.
Met mijn man, onze twee dochters en onze poes leven we in een mooi en rustig dorpje dichtbij Amsterdam.
Waarom ben je na al die jaren werken bij een bedrijf gestart met een eigen coachingspraktijk?
Ik heb 16 jaar bij een internationaal bedrijf gewerkt in verschillende HR functies in Duitsland en Nederland. Een mooie baan met veel verantwoordelijkheid, leuke collega’s, uitdagende trajecten in een dynamische en heel internationale cultuur. Het was daarom een extra grote stap voor mij vorig jaar om op mijn intuïtie te vertrouwen dat het tijd werd voor een nieuw hoofdstuk richting zelfstandigheid en vrijheid. Ik heb eerst heel bewust tijd voor een reset genomen, een time out voor mezelf en mijn gezin en ben echt dankbaar dat dit kon. Daarna ben ik zelf met een Coach aan het werk gegaan om voor mij duidelijkheid te krijgen over dit nieuw hoofdstuk en wat ik de wereld wil brengen. Dit was een echte eye opener voor mij en heeft me in mijn idee eindelijk zelf met een coach opleiding aan de slag te gaan versterkt. Inmiddels heb ik het eerste grote deel van het curriculum afgerond en zit nu in certificatie met het Co-Active institute (CTI). Als coach kan ik een echte impact voor mijn cliënten maken. Coaching skills zijn super power skills, niet alleen in de functie als beroepscoach maar ook als leider of ouder. Coachingvaardigheden kunnen gesprekken en relaties verbeteren omdat ze een sterke verbinding met jezelf helpen opbouwen.
Hoe ben jij in Nederland terecht gekomen?
Wij zijn in 2014 naar Nederland gekomen voor werk. Mijn man heeft een nieuwe baan bij het UAMC gevonden en ik had de mooie kans een nieuwe headquarter vanuit HR op te starten in Amsterdam. Een hele mooie stap voor ons als gezin om naar Nederland te verhuizen, Nederlands te leren en de cultuur te beleven.
Kun je kort uitleggen wat coachingsvaardigheden kan bieden voor ouders?
Zeker. Ten eerste denk ik dat een coaching mindset heel waardevol kan zijn, op de werkvloer en thuis. Want: als coach ga ik ervan uit dat iedereen creatief is en middelen heeft om uit zichzelf oplossingen te kunnen bedenken. Dit vind ik een heel mooi perspectief: help andere zelf de voor hen juiste oplossingen te vinden.
Ten tweede denk ik dat het gebruiken van coaching skills een groot verschil kan maken in de manier hoe we met elkaar in gesprek gaan: bijvoorbeeld goed luisteren naar de andere, krachtige vragen stellen, een veilige en prettige omgeving creëren, maar ook uitdagen om uit de comfortzone te gaan, en zo belangrijk: kleine stappen en vieren. Als coach ben je altijd aan de zijde van je cliënt, je gelooft in zijn/haar kracht en je danst samen de toekomst in!
Ook geloof ik dat als je als ouder je kind veel vertrouwen geeft, je een sterke band creëert en het kind in zijn sterke kanten en vaardigheden ondersteunt. Vooral bij kinderen met beperkingen heb ik de indruk dat vaak vooral belemmerende factoren benoemd (bv in een OPP gesprek), zou het niet veel mooier zijn meer erop te richten, wat de sterke kanten zijn en wat er voor mogelijkheden zijn. Ik denk als we dit veranderen dan kunnen kinderen nog beter bloeien en groeien.
Wat vind jij het leukste aan ASS / DDX3X syndroom en wat heeft het jou gebracht?
Ik zou graag de vraag ietsje aanpassen in “wat heb je zelf eruit geleerd?”: door mijn dochter met DDX3X syndroom heb ik voor het eerst echt gesnapt dat iedereen uniek is. Dat betekent ook dat het niet goed werkt haar in een systeem te forceren waar zij niet blij van wordt maar dat wij als ouders een grote rol spelen een omgeving te creëren die haar alle mogelijkheden geeft en dat wij bij haar moeten aansluiten. Aan mijn dochter vind ik super mooi dat ze echt in het nu leeft, ze kan er zo blij en vrolijk worden van kleine dingen, als ze bv een interessant insect ontdekt, ze heeft zoveel liefde in haar voor de natuur en voor dieren, dit is echt besmettelijk.
Logische vervolgvraag: en het lastigste?
Op dit moment zeker het pre tiener gedrag, het stoer willen doen en alles zelf willen bepalen. Maar ook super leuk te zien hoe groot en zelfverzekerd zij wordt. Ook lastig is het zeker soms als gezin een goede balans te vinden tussen de heel verschillende behoeftes en interesses van onze dochters. Een potje Monopoly spelen is voor dochter 2 een urenlang plezier, voor dochter 1 is een potje Uno de voorkeur. Maar ook hier hebben we geleerd aan te passen, te gaan splitsen of bv snelheidspelletjes te doen.
Hoe zet jij jouw persoonlijke ervaring in voor andere vrijwilligers?
Ik wil heel graag mijn bijdrage leveren voor een inclusieve wereld. Dit doe ik door Pro Bono coaching voor andere betrokken ouders van kinderen met een beperking. Met mijn eigen verhaal in combinatie met mijn coaching skills hoop ik een verschil te kunnen maken voor mijn cliënten, en ook voor vrijwilligers en hun te kunnen helpen hun volle kracht te ontdekken, in actie te komen en ook moeilijke vragen aan te gaan.
Waar wordt jij blij van of krijg je energie?
Ik krijg er zelf veel energie uit mijn werk en uit coaching sessie met mijn cliënten, dit is echt een heel zingevend werk voor mij. Ik ben een echte buitenmens en hou heel veel van wandelen in het bos of fietsen. Verder geniet ik mijn vrije tijd met mijn gezin en vrienden en gezelligheid.
Welk vooroordeel over autisme is volgens jou compleet uit de lucht gegrepen en waarom? En welke klopt er stiekem toch wel een beetje?
Dat is een moeilijke vraag voor mij omdat ik denk dat er zo veel verschillende vormen en kleuren van autisme zijn en elk kind echt uniek is. Dus ook hier: liever liefdevol naar het kind kijken, naar zijn sterke kanten. Wat ik wel zie, ook bij mijn dochter met DDX3X waar ook tekenen van autisme zijn, dat het moeilijk is als iets anders loopt dan verwacht. Bijv. de buschauffeur komt vandaag niet of het dagje Efteling gaat helaas niet door.
Als afsluiter: wat is jouw tip aan ons, de moeders/verzorgsters met een kind met autisme/DDX3X syndroom?
Ik denk we zitten hier allemaal samen in een boot en het is zo belangrijk met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te kunnen leren. Uit mijn eigen ervaring zou ik zeggen:
Kijk naar je kind en naar de sterke kanten van je kind en probeer hier aan te sluiten en te ondersteunen, en maak je vrijer van verwachtingen van andere mensen.
En zeg tegen je innerlijke saboteur elke dag: Jij bent een super moeder, vader of opvoeder voor je kind en je doet het heel erg goed!