Nieuws

Landelijke Dag 2023
Landelijke Dag 2023

Zaterdag 10 juni, uit alle hoeken en gaten van Nederland reisden moeders met een kind met autisme af naar de Landelijke Mama Vita-dag in Culemborg.

Moeders die nog geen landelijke dag hebben gemist in al die jaren, moeders die al jaren “vriendin” zijn en nu voor het eerst komen, moeders die nog maar net “vriendin” zijn en na al die enthousiaste verhalen ook zo’n mooie dag willen meemaken, veel, heel veel regiomoeders, regiomoeders in de dop (jaaaa, dit wil ik ook, ik ga nu onmiddellijk op zoek naar een enthousiaste moeder die mij wil helpen een regio op te zetten!), afgezwaaide regiomoeders en moeders die op zoek zijn naar een organisatie waar ze zonder oordeel worden omarmd en zich kunnen dompelen in het bad van erkenning, herkenning en verbinding. En alle moeders die niet in bovenstaande omschrijving passen, want bij Mama Vita is namelijk elke moeder met een kind met autisme welkom. Kortom de zaal zat bommetje-vol!

 

Ochtendprogramma:

Na een kopje koffie/thee met wat lekkers werden wij welkom geheten door voorzitter Manon Wennink. Het ochtendprogramma omvatte 2 sprekers, te weten Herman de Neef, auteur, filosoof en directeur van de landelijke organisatie iQ-Coaches. Hij heeft wijsbegeerte gestudeerd en heeft o.a.  als psychiatrisch verpleegkundige, reintegratie-, job- en studiecoach gewerkt. Door al deze ervaringen en bevindingen te combineren heeft hij de begeleiding van mensen met autisme op basis van levensbrede benadering ontwikkeld en verder uitgebouwd. Hij vertelde ons meer over zingeving en autisme. Een serieus onderwerp waar veel van onze kinderen mee struggelen. Ook een onderwerp waar wij nog uren over door hadden kunnen praten en waar, gezien de reacties van de moeders uit de zaal, ook vele grijstinten in aan te brengen zijn.

Michiel Peereboom, arts, cabaretier, filmmaker en tekstschrijver bracht een vrolijke noot in de ochtend. Voor vele van jullie waarschijnlijk bekend van het filmpje “Lieve Liv’s Leven”- https://www.youtube.com/watch?v=Zg0p7C6sUFY , over zijn dochter met autisme.

 

Hoe kwam Michiel op het idee voor de serie? “Toen mijn dochter een tijdje geleden de diagnose autisme kreeg, kon ik vrijwel alle kenmerken, in heftiger of lichtere vorm, op mezelf betrekken. Het was een eyeopener: datgene waar ik mijn hele leven zelf de vruchten van pluk én de lastigheid van ondervind, kreeg een naam. Een stempel. Dat was prettig en tegelijkertijd ingewikkeld. Het woord autisme is beladen. In medische boeken wordt het een stoornis genoemd. Dat is iets waaraan ik mijzelf sterk stoor. In mijn ogen is het vooral een andere vorm van normaal”.

 

Zijn presentatie was zeer snel, scherp, heerlijk humoristisch en vooral heel herkenbaar. Maar ook met een serieuze ondertoon, want nu hij meer weet over het autisme van zijn dochter én van hem zelf, begreep hij opeens zijn vader ook stukken beter….

 

Middagprogramma:

 In de middag konden de moeders 2 workshops uitkiezen, te weten:

 

Onderwijscafé:

In dit café werden de moeders door Joli Luijckx en Karin Kooreman van Oudervereniging Balans geïnformeerd over dyslexie/dyscalculie en het onderwijs in het algemeen. Een workshop waarin kennis en ervaringen delen hoogtij vierden.

 

Autisme-belevingswandeling:

Marc Beek van Aut-of-the-blue nam de moeders mee op een autisme-belevingswandeling. De Autisme Belevingswandeling voerde de moeders langs verrassende elementen in de natuur en Marc vertelde er een beeldend verhaal bij en maakte dan een brug naar de leefwereld van iemand met autisme. Zo hebben de moeders op een unieke wijze ervaren hoe iemand met autisme naar het leven kan kijken. En hoe het is om in onze samenleving net even anders te zijn en toch mee te doen. Hierbij besprak Marc niet alleen de bekende en minder bekende theorieën rond autisme, maar vertelde ook zijn eigen levensverhaal.  

 

Workshop “Minder stress meer veerkracht”

Saskia Buma, voor diegene die nog niet kennen: zij is de oprichtster van Mama Vita en momenteel eigenaar van eigenaar van Bumatrainingen en sinds 2017 hoofdtrainer bij de AutismeAcademie Nederland. In deze workshop vertelde zij de moeders over de nieuwe inzichten van stressreductie. Wat mensen met autisme wel gemeenschappelijk hebben is de mate van stressgevoeligheid die over het algemeen hoger ligt dan bij mensen zonder autisme. Te veel stress geeft overprikkeling waar mensen met autisme meestal extra gevoelig voor zijn. Daarom kan het verminderen van stress(gevoeligheid) ook helpen de overprikkeling te reduceren waardoor klachten die hieruit volgen afnemen. Veel moeders herkennen deze stressgevoeligheid bij hun kind, het was fijn om dit nu ook zo uitgelegd / bevestigd te krijgen.

 

Creatief café met glasgraveren

Helaas moest onze instructrice door persoonlijke omstandigheden afzeggen maar wij, moeders met een kind met autisme zijn niet voor 1 gat te vangen natuurlijk! Alle materialen lagen er en met een beetje pielen en doen werden er hele mooie gegraveerde glazen gemaakt!

 

 

ARFID / eetproblemen

Susana Gomez-Groet, regiomoeder van Zaanstad, heeft zelf een zoontje met ARFID. ARFID staat voor Avoidant Restrictive Food Intake Disorder en is, net als boulimia of anorexia, een eetstoornis. Als je ARFID hebt, vermijd je voedsel met een bepaalde structuur, kleur, geur of smaak. Of je eet te weinig of heel eenzijdig om gezond te blijven. Zij vertelde over haar persoonlijke situatie, wat ARFID inhoudt en welke behandelingen er zijn. Afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over deze stoornis en is gebleken dat ARFID of ARFID-gerelateerde kenmerken veel bij kinderen met autisme voorkomt. Voor veel moeders een onbekend onderwerp en zeker reden om hier meer over te gaan lezen en zich in te gaan verdiepen.

 

Neutraal Yoga

Yoga Balance Culemborg is ondertussen onze vaste partner op een landelijke dag. Dit jaar verzorgde zij de workshop Neutraal Yoga: is een zachte en toegankelijke vorm van yoga, bijvoorbeeld geschikt bij (chronische klachten), vermoeidheid, burn-out of bij het herstellen van een ziekte. Daarnaast was er voldoende ruimte voor ontspanning, aandacht voor de adem en meditatie. Wat een fijne workshop!

 

Workshop Mindfulness-AMA training

William van Hoeck en Jacquelin Zents vertelden de moeders meer over Mindfulness – AMA-training. Want ben jij de regisseur van jouw leven? Veel mensen leven volgens vaste dagelijkse patronen. Binnen Mindfulness noemen we dat de ’automatische piloot’. Die ’piloot’ maakt dat we ons niet meer bewust zijn van de ingesleten patronen, onze overtuigingen en het effect daarvan op ons dagelijks leven. Wat weer invloed kan hebben op onze relatie met bijvoorbeeld onze kinderen, onze partner en collega’s. Door bewust te worden van jouw ’automatische piloot’ neem jij daarmee het heft in eigen handen. Jij bepaalt de koers die het beste bij jou en jouw omstandigheden past! Doordat je, door middel van een Mindfulness-training, weer regisseur van jouw leven merk je dat dit een positieve uitwerking op jouw gezondheid heeft. Wat een eye-opener deze workshop!

 

Naast de geweldige lunch zijn er altijd de vaste “zekerheidjes” op onze Landelijke Mama Vita-dag zoals de hilarische photobooth. Veel moeders/regio’s duiken het photoboothhokje in en namen het fotostripje als mooie herinnering mee naar huis. Ook de stoelmasseuses zijn zeeeeeeeeeeeeer gewild! Want wat een kadootje is het als je na zo’n bedrijvige dag met een bak aan informatie je even heerlijk in de relax op zo’n stoel kan plaats nemen en je heerlijk wordt gemasseerd? En vergeet vooral niet de ijsco-kar….. zucht…. do I need to say more? Natuurlijk zijn die hapjes en drankjes aan het einde van de dag heerlijk, maar dat ijsje…. ja dat maakt de dag af!

 

Moe en vooral zeer voldaan nemen de moeders afscheid van elkaar, van het bestuur en van iedereen die ze op die dag hebben ontmoet. Wildvreemde moeders die elkaar hebben gevonden op een dag waarin onze verbinding bestaat uit onze kinderen met autisme en de zorg en oerdrift die wij elke dag tentoonspreiden voor deze kanjers!

 

En alsof het niet op kan kregen de moeders ook nog een prachtige bos pioenrozen én het "6 maanden journal voor vrouwen", gedoneerd door Nina van Arum. Wat een mooie afsluiting!

 

Wat was het weer een fijne dag…. ik kijk nu al uit naar 2024…..

Liefs van Sandra Raino - regio-coördinator en regiomoeder Mama Vita Zaanstad

 

Landelijke Dag 2022
Landelijke Dag 2022

LANDELIJKE DAG MAMA VITA ZATERDAG 25 JUNI 2022

Fantastisch nieuws! Want dit jaar mogen wij wederom na 2 jaar de Landelijke Dag Mama Vita organiseren op zaterdag 25 juni a.s. in congrescentrum Peoples@places in Culemborg.

Een divers en interessant aanbod van sprekers tijdens het ochtendprogramma en na een uitgebreide lunch kan je maar liefst kiezen uit 8x verschillende workshops.

Kom ook gezellig kennismaken met alle andere moeders om te genieten van een speciale verwendag. Kennis, informatie, empowerment en verbinding staan centraal op deze dag.

Programma

09.30 uur – 10.00 uur inloop met koffie en iets lekkers

10.00 uur - 10.10 uur welkomstwoord door voorzitter Manon Wennink

10.10 uur – 11.00 uur Trauma met Marjon Kuipers en Ingrid de Jong

11.00 uur – 11.30 uur Profiling met Marjon Kuipers

11.30 uur – 11.45 uur koffie/thee break

11.45 uur – 12.30 uur Super Anders met Maya Lievegoed

12.30 uur – 13.30 uur uitgebreide luxe lunch

13.30 uur – 15.30 uur workshops (2x workshops van 1 uur)

Onderwijscafe

Creatief cafe

Challenge zet je zelf op 1!

Gentle Yoga

Autisme paspoort

Paardencoaching

ASS en relaties

Gezichtsverzorging en make up

15.30 uur – 17.00 uur gezellige afsluiting met borrel, hapje en muziek

Sprekers ochtendprogramma

Marjon Kuipers Autisme Acedemie

De Autismeacademie van Auticomm is gespecialiseerd in autisme & communicatie en autisme & overprikkeling met als drijvende kracht Marjon Kuipers en haar team van ervaringsdeskundige trainers & coaches. Zij zijn betrokken bij diverse autisme projecten rondom beeldvorming autisme.
Hun visie en werkwijze is ontwikkelingsgericht.
Marjon haar wens is een Autismevriendelijk! Nederland en heeft hiervoor in 2008 de intentie Autismevriendelijk! in het leven geroepen.
Samen met Gijs Horvers schreef zij het boek Plan B.

https://www.autismeacademie.nl/

Ingrid de Jong MSc| Mediator | Trainer | Gedragsanalist | Therapeut | Coach

Na bijna 30 jaar werkzaam te zijn geweest in de communicatiebranche, heb ik me -na een studieperiode van ruim 6 jaar- gericht op een nieuwe carrière. In mijn praktijk Jit-Coaching & Mediation ben ik werkzaam als gecertificeerd gedragsanalist, relatietherapeut, jongeren- en gezinscoach. Veel van mijn cliënten, hun partner of een kind hebben autisme, ADHD of ADD. Dit geldt ook voor cliënten die zich hebben ingeschreven voor persoonlijk coaching, al dan niet via het TraumaTraject. Tevens werk ik als MfN/ADR Familie- en Arbeidsmediator. Daarnaast geef ik met Marjon trainingen op het gebied van profiling, communicatie, gedrag, autisme en trauma.Ik heb samen met Marjon de Masterstudie Communication, Behaviour and Credibility Analysis aan The Emotional Intelligence Academy | Manchester Metropolian University in Engeland en de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond. Daarnaast heb ik diverse relevante opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van mediation, coaching, relaties, autisme, rouwverwerking en trauma. Ik ben ervan overtuigd dat een mens nooit is uitgeleerd. Daarom blijf ik mezelf graag ontwikkelen. Momenteel volgen Marjon en ik de IoPT opleiding. IoPT staat voor Identity oriented PsychoTrauma en is ontwikkeld door Professor Frans Ruppert.

Maya Lievegoed

De Bende van Super-Anders (‘The Gang of Extra-Able’) is ontstaan nadat Haim Dror en Maya Lievegoed besloten om een boek te schrijven over een kernelement van 'TINO'. Deze methode, die Haim ontwikkelde en Maya in Nederland introduceerde, is gericht op het vinden en benutten van ‘niet-herkende kennis’. Deze kennis is een potentieel dat iedereen vanzelf, maar onbewust, verzamelt.

Een crisis of beperking kan dit proces versterken. De TINO methode wordt door middel van diverse programma’s al veelvuldig ingezet, zowel in het bedrijfsleven als voor publieke en maatschappelijke organisaties, waaronder zorg- en onderwijsinstellingen. De schrijvers hopen met het boek hun systematische kijk op alles wat onder gemiddeld is en de bijzondere potentie die daar juist door ontstaat, normaler te maken. Want of je nu een jongere, volwassene, organisatie of bedrijf bent, je hebt altijd niet-herkende kennis om te ontdekken én in te zetten. Bijvoorbeeld om vraagstukken mee op te lossen, beleid te verbeteren of om nieuwe producten of diensten mee te ontwikkelen. Het gebruik ervan is trouwens ook efficiënter, omdat je benut wat er al ís. Zie het als een soort ‘duurzaamheid van mensen’.
Kijk voor meer informatie over TINO en de achtergrond van onze organisatie op www.humints.com

Workshops middagprogramma 13.30 uur t/m 15.30 uur

Onderwijs cafe

In het onderwijscafe kan je kennis en informatie halen over onderwijs en zorg.

De medewerkers en ervaringsdeskundigen van Balans Joli Luijckx, Karin van Ooijen en Jazz Magdelijns geven een presentatie over Passend onderwijs en kan je persoonlijke vragen stellen. https://balansdigitaal.nl/?s=passend+onderwijs

Creatief cafe

In het cafe kan je lekker creatief aan de slag gaan met mandala tekenen, hout branden of het maken van een moodboard. Of gewoon zelf een mooie tekening maken.

Wij zorgen dat er voldoende materialen liggen waarmee je fantasie wordt geprikkeld.

Zet jezelf of 1!

Renske de Gee van de Autimom Academy gaat met jou aan de slag om de juiste prioriteiten te stellen. Bewustwording van alle acties en zo meer tijd overhouden om voor jezelf te zorgen en houden. https://www.autimomacademy.nl/

Gentle Yoga

Gentle Yoga is een zachte en toegankelijke vorm van yoga, bijvoorbeeld geschikt bij (chronische klachten), vermoeidheid, burn-out of bij het herstellen van een ziekte. In de les is er voldoende ruimte voor ontspanning, aandacht voor de adem en meditatie. De asana’s (yoga-houdingen) worden dynamisch aangeboden en daarna op een milde manier kort aangehouden. Je wordt uitgenodigd om je grenzen te ontdekken en deze te respecteren. Maar daarnaast is er ook zeker de uitdaging, waarbij bijvoorbeeld evenwicht, kracht en concentratie een rol spelen. Er wordt rekening gehouden met de individuele mogelijkheden van de deelnemers. Door deze milde vorm van yoga kom je op een rustige manier weer tot jezelf. Onder begeleiding van Marianne van Lobberegt van Yoga in Balans Culemborg. https://www.yogabalansculemborg.nl/docenten/marianne-van-lobberegt/

Autisme Paspoort

Het autismepaspoort is een product dat ontwikkeld is door Spectrumvisie. De drijvende kracht hierachter is Suzanne Agterberg-Rouwhorst. Suzanne heeft 20 jaar ervaring in zowel basis-als (voortgezet)speciaal onderwijs, als leerkracht, intern begeleider en autismespecialist. Haar masterstudie sloot zij Cum Laude af, en het onderzoek, dat aan de basis stond van het autismepaspoort won in 2014 verschillende prijzen. Ze schreef het boek “Autisme anders bekijken-omdat geen kind hetzelfde is”, waarin de thema’s uit het autismepaspoort duidelijk worden uitgelegd en met veel praktijkvoorbeelden nog duidelijker gemaakt worden. https://www.autismepaspoort.nl/index.php/autismepaspoort-parent/algemeen/

Paarden-coaching

Equine assisted coaching of wel paarden-coaching is een ervarings-of oplossingsgerichte manier van coachen. Door middel van activiteiten die je samen met de paarden uitvoert (met je beide benen op de grond), worden patronen duidelijk en krijg je inzicht in wat jouw handelen te weeg brengt bij jezelf en anderen.

Het paard helpt je hierbij door je direct van feedback te voorzien, omdat zij reageren op alles wat er op dat moment is en gebeurt. Zij houden je hiermee een spiegel voor, waardoor je heel snel tot de kern komt. Bij paarden-coaching is het niet van belang of je ervaring hebt met paarden en zelfs niet of je bang bent voor paarden. Doordat je in alle rust en in je eigen tempo kennis kunt maken met het paard tijdens deze workshop valt de eventuele spanning al snel weg.

Autisme en relaties

Als autisme of een vermoeden van autisme een rol speelt in je relatie, kan dit voor aardig wat vraagtekens en onbegrip tussen beide partners zorgen. Spanningen hebben de nodige weerslag op de sfeer in het gezin en het geluk van je kinderen. Als dit te lang voortduurt, kan er ondanks dat je officieel een relatie hebt, toch een sterk gevoel van eenzaamheid ontstaan bij beide partners.

Deze spanningen zijn echter vaak ook te verminderen door te snappen waardoor ze ontstaan en wat je ermee kunt. Zo kan er vanuit begrip weer verbinding ontstaan en kun je weer toe werken naar een warme liefdevolle relatie waarin ruimte is voor ieders eigenheid. Dat geeft een hoop rust. In deze workshop neemt Karin Simonis-Wigbels van Mooi Life coaching je mee met uitleg en praktische tips. https://www.mooilifecoaching.nl/over-karin/

Gezichtsverzorging en Make-up

Mariska Zorko van Oriflame geeft uitleg en praktische tips over gezichtsverzorging en het aanbrengen van make-up. Mama Vita levert de benodigde gezichtsproducten en make-up.

Landelijke Dag 2019
Landelijke Dag 2019

LANDELIJKE DAG MAMA VITA ZA 15 JUNI 2019

Laat je inspireren en informeren bij Mama Vita. Behoefte aan een dagje ertussen uit? Kom naar onze verwendag met als thema “Succes”.

De 8e editie van de Landelijke Dag belooft wederom een speciale en bruisende dag te worden met interessante sprekers, ontspanning, gezelligheid en voldoende workshops waaruit je mag kiezen. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd en je gaat naar huis met voldoende informatie en energie.

De locatie Unie Plaza (Green Built) in Culemborg is centraal gelegen tussen Utrecht en Den Bosch en zowel per auto als trein zeer goed bereikbaar. Het Unie gebouw ligt aan het station Culemborg en heeft voldoende gratis parkeergelegenheid.

PROGRAMMA

09.30 uur t/m 10.00 uur ontvangst met koffie/thee en wat lekkers

10.00 uur t/m 10.15 uur welkomstwoord bestuur Nathalie en Monique

10.15 uur t/m 11.00 uur lezing “Vrouwen/meisjes met Autisme” door klinisch psychologe en hoofd Autisme Expertisecentrum Annelies Spek

11.00 uur t/m 11.25 uur intro verhaal over het vieren van kleine successen + filmpje man with no arms en legs gevolgd door korte pitch verhalen (regio)moeders

11.25 uur t/m 11.45 uur koffie en thee pauze

11.45 uur t/m 12.30 uur lezing door ervaringsdeskundige en psychologe Rianne Jansen

12.30 uur t/m 13.30 uur lunch pauze (met kleine info markt?)

13.30 uur t/m 15.30 uur Workshops 1e ronde 13.30 uur t/m 14.30 uur

2e ronde 14.40 uur t/m 15.40 uur

15.40 uur t/m 17.00 uur netwerken onder genot van borrelhapje en drankje in het MV cafe

Workshops

Met inschrijving=

(blog) verhaal schrijven over succes o.l.v. Janneke van Bockel

Interactieve workshop Loekemeijer methode o.l.v. Yvonne Loekemeijer? Gehechtheid

Info Zorg & Onderwijs (Jacqueline Gomes, Juliëtte Mutsaers en Suzanne Boomsma)

Muziek en autisme (Wilma Weggelaar of iemand anders?)

Yoga dance buitenterrein met Fee Busenkell

Lach workshop

Autisme en voeding

Zonder inschrijving=

Crea bea (moodboard maken succes verhaal)

Speurtocht /wandeltocht met autisme vragen (met leuke prijzen)

Intervisie Geluksspel obv gelukskoffer

Extra’s

Massage stoelen 2x Donna Haster en Esther Noordeloos

Photobooth WestLand

Zanger Jarl van Matlha of DJ inhuren of zelf muziek laten afspelen?

Pub quiz autisme (2 teams tegen elkaar) met leuke prijzen

Landelijke Dag 2018
Landelijke Dag 2018

VERSLAG LANDELIJKE DAG MAMA VITA ZA 9 JUNI 2018

Naast de maandelijkse regiobijeenkomsten organiseert Stichting Mama Vita elk jaar een landelijke dag. Ook dit jaar kwamen de diverse regio’s weer bij elkaar en wel op Landgoed Zonnestraal. Na het onbestendige weer van afgelopen week, variërend van bloody hot tot tropische regen- en onweersbuien, deed het landgoed zijn naam eer aan: het was deze zaterdag prachtig weer!

Tien moeders uit de regio Zaanstad reisden af richting Landgoed Zonnestraal. Evelien en ik waren wat aan de vroege kant en wij waren niet de enige, de moeders van regio Zeewolde stonden ook al te trappelen voor de deur en dikke zoenen werden uitgedeeld. “Hoe is het, hoe gaat het bij jullie, hoe is het thuis?”, en dit hoorde ik niet alleen in de ochtend maar de hele dag door want dat is waar Mama Vita voornamelijk voor staat: verbinding maken ♥

Na de aanmelding, stickertje, lootje, kopje koffie/thee en een lekker Mama Vita-taartje werden wij welkom geheten door Audrey van het bestuur. Door ziekte en zeertes waren er helaas wat afzeggingen voor het dagprogramma. Wat ik ontzettend fijn vond om te horen, is dat het bestuur ondersteuning gaat krijgen onder meer in de persoon van Marjan Maarschalkerweerd en Monique van Eijkelenburg. Audrey deed een oproep voor andere belangstellenden voor een bestuursfunctie, bijvoorbeeld die van penningmeester.

Na de introductie nam Monique gelijk het stokje of liever gezegd de microfoon over van Audrey en heeft de dag met verve én strakke hand geleid.

In Inge Vandicke was een waardige vervanger voor de zieke Annelies Spek gevonden, zij heeft ons helemaal bijgepraat over het puberbrein. Want dat pubers lastig kunnen zijn dat is niet alleen van deze tijd maar speelde zelfs al in de tijd van Socrates! Na een heldere uitleg en diverse tips en tricks, was het tijd voor een verse bak koffie of thee en de volgende spreekster: Natasja Hoogerheide. Ik denk dat ik voor veel moeders spreek als ik zeg dat haar verhaal recht in mijn hart binnenkwam. Dit verhaal is heftig, zwaar en op veel punten heel herkenbaar voor mij als moeder. De onmacht, onmogelijke keuzes moeten maken en dan uiteindelijk, na zoveel jaren ellende, haar lieve zoon eindelijk op de rails hebben… ik moest na dit verhaal echt even slikken en mij zelf vermannen…

Rondom de lunch kwamen de deelnemers van de kennismarkt op het podium om zichzelf te “pitchen”, zodat wij, de altijd naar kennis hunkerende moeders, precies wisten welke bedrijven en organisaties waar aanwezig waren! Experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van onderwijs, zorg, PGB, autisme en eten, vitaliteit, beschermd wonen, autisme en relaties, opvoedtips, levensbrede begeleiding, autisme en studie, puberbrein info en algemene kennis over autisme en empowerment…. you name it en zij waren aanwezig!

Na een paar broodjes, salade, drinkje en de zoetgevooisde klanken van zanger Jarl van Maltha waren wij klaar voor het middagprogramma. Uit het Zaanse heb ik Patrick van Hees, expert in geluk, “meegesleept” naar de moeders van Mama Vita. Juist wij, de moeders die als een leeuwin voor hun kinderen met autisme moeten vechten, vinden het soms lastig om geluk te vinden of te ervaren. Op een luchtige manier met heel veel humor en interactie bracht Patrick zijn boodschap en denk ik dat bij veel moeders het muntje gevallen is: Geluk is D.O.M. (Doelen, Oplaadpunten en Mensen!).

Met een lach op ons gezicht en na een overheerlijke smoothie en een stokje fruit begeven wij ons richting kennismarkt en de funmarkt (fotobooth, massage, manicure, mandala’s, yoga, hartjes maken, spelletjes, quiz). Niks moest, niks hoefde, je kon zelf kiezen waar je aan mee wilde doen of waar je meer informatie over wilde. Samen met een groep moeders en Jarl ging ik op de foto en liet ik mij lekker masseren en daarna…. onder het genot van een drankje en een hapje lekker bijkletsen met de moeders uit de verschillende regio’s want of je nu in Noorden of het Zuiden van Nederland woont… uiteindelijk willen wij allemaal hetzelfde: het beste voor ons kind met autisme!

Liefs Sandra (regiomoeder Zaanstad)

Landelijke Dag 2017
Landelijke Dag 2017

“Hoe was het?” vraagt mijn man Marco als ik thuis kom na de Landelijke Dag van Stichting Mama Vita. “Leukkkk” is het enige wat ik kan uitbrengen. Ik heb zoveel indrukken gekregen, zoveel input gehad en zoveel leuke mensen ontmoet dat ik dit eerst even moet laten indalen voordat ik mijn verhaal kan vertellen aan hem.

Landelijke dag 2016
Landelijke dag 2016

Het is zondag 29 mei, met een voldaan gevoel zit ik in mijn nachtjaponnetje en pantoffels aan een kop koffie. Gister was ik bij de Landelijke Mama Vita Dag in Soesterberg en....

Landelijke dag 2015
Landelijke dag 2015

De dag begon iets later door de verkeersproblemen op de A1 en werkzaamheden aan het spoor. Daarom hebben wij Gijs Horvers ingezet om met de deur in huis te vallen. Er zijn moeders die Gijs vaker hebben meegemaakt maar hij blijft een bron van erkenning en inspiratie voor iedereen.