Landelijke Dag 2017

“Hoe was het?” vraagt mijn man Marco als ik thuis kom na de Landelijke Dag van Stichting Mama Vita. “Leukkkk” is het enige wat ik kan uitbrengen. Ik heb zoveel indrukken gekregen, zoveel input gehad en zoveel leuke mensen ontmoet dat ik dit eerst even moet laten indalen voordat ik mijn verhaal kan vertellen aan hem.

Op zaterdag 10 juni rond 8.30 uur werd ik door Evelien, mijn mede-regiomoeder opgehaald, om naar Soesterberg af te reizen. Zij had haar wagen volgeladen met nog 2 moeders uit onze regio en wij tuften al keuvelend en kletsend richting locatie. Eén keer raden waar deze gesprekken over gingen? Juist, over onze kinderen, de scholen waar wij ze heen wilden hebben en de weerstand die wij daarbij ondervinden. Want datgene wat ons bindt en waar Stichting Mama Vita om gaat, is dat wij allemaal moeders zijn van kinderen met autisme.

Aangekomen op de prachtige locatie Kontakt der Kontinenten is het een allerhartelijkst weerzien met een heleboel bekenden van Stichting Mama Vita, bestuur, mede-regiomoeders en leden van andere regio’s. Het is zo leuk dat je na een paar jaar bezoek aan de Landelijke Dag ook de moeders van andere regio’s leert “kennen”. Dikke zoenen worden er uitgedeeld en na ontvangst van 3 prachtige armbandjes ♥ gaan wij lekker aan de koffie/thee en de overheerlijke Mama Vita-chocolaatjes!

In de prachtige Ceciliakapel wordt de ochtend geopend met een welkomstwoord van voorzitter Audrey Sahupala en nieuw bestuurslid Joyce van Akkeren (jaaaa, inderdaad, daar ken ik haar van, zij was vorig jaar bij de groep muzikanten van Papageno!) Hierna volgen 4 sprekers: Fatima de Kwant legt op een zeer charmante wijze uit waarom zij een boek heeft geschreven met de titel “Autisme is een geschenk”, haar kracht en positiviteit is een inspiratiebron voor elke moeder in de zaal.

Monique Post is een jonge vrouw en vertelt over haar leven en autisme. Met enkele rake opmerkingen laat zij de hersencellen van de moeders in de zaal ratelen. Want inderdaad, heb ik mijn kind wel goed uitgelegd waarom wij hem of haar (hebben) laten diagnosticeren? Een eyeopener… Deze protegee van Martine Delfos heeft veel indruk gemaakt bij de moeders!

Hierna volgde de lezing van Dr. Jan Pieter Theunissen die ons informeerde over informatieverwerking en leerstijlen bij studenten. Heel interessant maar na 3 lezingen en nog meer informatie begon mijn hoofd wat vol te raken.

Gelukkig kwam als “uitsmijter” Jarl van Maltha. Jarl is al 2 keer bij ons in de regio geweest en wij zijn gek op hem! Met zijn grappige anekdotes, zijn ontwapenende eerlijkheid, zijn prachtige gedichten en betoverende stem heeft hij niet alleen onze harten maar ook de harten van de andere moeders gestolen. Wat een prachtig einde van deze ochtend ♥ de staande ovatie was meer dan verdiend!

Even bijkomen onder het genot van een geweldige lunch….

And go….. het programma ging verder… bij aanmelding kon ik mij inschrijven voor workshops (keuze uit: onderwijs, moeilijk gedrag, haken, bootcamp, zingen en Martine Delfos). In tegenstelling tot de meeste moeders had ik mij maar aangemeld voor 2 i.p.v. 3 workshops. Al eerste ging naar de workshop met hart en ziel zingen (ook bekend als stembevrijding) door Linda Bersma. Heerlijk galmen & zingen, ik hou ervan! Daarna had ik een “tussenuur” en ik heb de dankbare taak op mij genomen om de stoelmasseuses te “testen”….. zucht…. heeeeeeelemaaaaal niks mis mee…. zucht…. en met gezwinde spoed naar Martine Delfos. Deze biopsycholoog, therapeut, docent, onderzoeker, taal- en letterkundige en auteur heb ik al diverse malen meegemaakt bij een Landelijke Dag. Elke keer weet zij mij weer te inspireren en te raken met haar opmerkingen en bijzondere zienswijze op “onze” kinderen met autisme. Ik zou haar te kort doen als ik zou proberen op te schrijven wat zij ons heeft verteld.

Muziek van DJ Tim, bitterballen, ijsjes, rosé en een foto van onze prachtige groep moeders door fotografe Linde waren een mooie ontspannen afsluiting van een zeer intensieve dag met een gouden randje!

Liefs Sandra Raino , regiomoeder Zaanstad