Landelijke Dag 2023

Zaterdag 10 juni, uit alle hoeken en gaten van Nederland reisden moeders met een kind met autisme af naar de Landelijke Mama Vita-dag in Culemborg.

Moeders die nog geen landelijke dag hebben gemist in al die jaren, moeders die al jaren “vriendin” zijn en nu voor het eerst komen, moeders die nog maar net “vriendin” zijn en na al die enthousiaste verhalen ook zo’n mooie dag willen meemaken, veel, heel veel regiomoeders, regiomoeders in de dop (jaaaa, dit wil ik ook, ik ga nu onmiddellijk op zoek naar een enthousiaste moeder die mij wil helpen een regio op te zetten!), afgezwaaide regiomoeders en moeders die op zoek zijn naar een organisatie waar ze zonder oordeel worden omarmd en zich kunnen dompelen in het bad van erkenning, herkenning en verbinding. En alle moeders die niet in bovenstaande omschrijving passen, want bij Mama Vita is namelijk elke moeder met een kind met autisme welkom. Kortom de zaal zat bommetje-vol!

 

Ochtendprogramma:

Na een kopje koffie/thee met wat lekkers werden wij welkom geheten door voorzitter Manon Wennink. Het ochtendprogramma omvatte 2 sprekers, te weten Herman de Neef, auteur, filosoof en directeur van de landelijke organisatie iQ-Coaches. Hij heeft wijsbegeerte gestudeerd en heeft o.a.  als psychiatrisch verpleegkundige, reintegratie-, job- en studiecoach gewerkt. Door al deze ervaringen en bevindingen te combineren heeft hij de begeleiding van mensen met autisme op basis van levensbrede benadering ontwikkeld en verder uitgebouwd. Hij vertelde ons meer over zingeving en autisme. Een serieus onderwerp waar veel van onze kinderen mee struggelen. Ook een onderwerp waar wij nog uren over door hadden kunnen praten en waar, gezien de reacties van de moeders uit de zaal, ook vele grijstinten in aan te brengen zijn.

Michiel Peereboom, arts, cabaretier, filmmaker en tekstschrijver bracht een vrolijke noot in de ochtend. Voor vele van jullie waarschijnlijk bekend van het filmpje “Lieve Liv’s Leven”- https://www.youtube.com/watch?v=Zg0p7C6sUFY , over zijn dochter met autisme.

 

Hoe kwam Michiel op het idee voor de serie? “Toen mijn dochter een tijdje geleden de diagnose autisme kreeg, kon ik vrijwel alle kenmerken, in heftiger of lichtere vorm, op mezelf betrekken. Het was een eyeopener: datgene waar ik mijn hele leven zelf de vruchten van pluk én de lastigheid van ondervind, kreeg een naam. Een stempel. Dat was prettig en tegelijkertijd ingewikkeld. Het woord autisme is beladen. In medische boeken wordt het een stoornis genoemd. Dat is iets waaraan ik mijzelf sterk stoor. In mijn ogen is het vooral een andere vorm van normaal”.

 

Zijn presentatie was zeer snel, scherp, heerlijk humoristisch en vooral heel herkenbaar. Maar ook met een serieuze ondertoon, want nu hij meer weet over het autisme van zijn dochter én van hem zelf, begreep hij opeens zijn vader ook stukken beter….

 

Middagprogramma:

 In de middag konden de moeders 2 workshops uitkiezen, te weten:

 

Onderwijscafé:

In dit café werden de moeders door Joli Luijckx en Karin Kooreman van Oudervereniging Balans geïnformeerd over dyslexie/dyscalculie en het onderwijs in het algemeen. Een workshop waarin kennis en ervaringen delen hoogtij vierden.

 

Autisme-belevingswandeling:

Marc Beek van Aut-of-the-blue nam de moeders mee op een autisme-belevingswandeling. De Autisme Belevingswandeling voerde de moeders langs verrassende elementen in de natuur en Marc vertelde er een beeldend verhaal bij en maakte dan een brug naar de leefwereld van iemand met autisme. Zo hebben de moeders op een unieke wijze ervaren hoe iemand met autisme naar het leven kan kijken. En hoe het is om in onze samenleving net even anders te zijn en toch mee te doen. Hierbij besprak Marc niet alleen de bekende en minder bekende theorieën rond autisme, maar vertelde ook zijn eigen levensverhaal.  

 

Workshop “Minder stress meer veerkracht”

Saskia Buma, voor diegene die nog niet kennen: zij is de oprichtster van Mama Vita en momenteel eigenaar van eigenaar van Bumatrainingen en sinds 2017 hoofdtrainer bij de AutismeAcademie Nederland. In deze workshop vertelde zij de moeders over de nieuwe inzichten van stressreductie. Wat mensen met autisme wel gemeenschappelijk hebben is de mate van stressgevoeligheid die over het algemeen hoger ligt dan bij mensen zonder autisme. Te veel stress geeft overprikkeling waar mensen met autisme meestal extra gevoelig voor zijn. Daarom kan het verminderen van stress(gevoeligheid) ook helpen de overprikkeling te reduceren waardoor klachten die hieruit volgen afnemen. Veel moeders herkennen deze stressgevoeligheid bij hun kind, het was fijn om dit nu ook zo uitgelegd / bevestigd te krijgen.

 

Creatief café met glasgraveren

Helaas moest onze instructrice door persoonlijke omstandigheden afzeggen maar wij, moeders met een kind met autisme zijn niet voor 1 gat te vangen natuurlijk! Alle materialen lagen er en met een beetje pielen en doen werden er hele mooie gegraveerde glazen gemaakt!

 

 

ARFID / eetproblemen

Susana Gomez-Groet, regiomoeder van Zaanstad, heeft zelf een zoontje met ARFID. ARFID staat voor Avoidant Restrictive Food Intake Disorder en is, net als boulimia of anorexia, een eetstoornis. Als je ARFID hebt, vermijd je voedsel met een bepaalde structuur, kleur, geur of smaak. Of je eet te weinig of heel eenzijdig om gezond te blijven. Zij vertelde over haar persoonlijke situatie, wat ARFID inhoudt en welke behandelingen er zijn. Afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over deze stoornis en is gebleken dat ARFID of ARFID-gerelateerde kenmerken veel bij kinderen met autisme voorkomt. Voor veel moeders een onbekend onderwerp en zeker reden om hier meer over te gaan lezen en zich in te gaan verdiepen.

 

Neutraal Yoga

Yoga Balance Culemborg is ondertussen onze vaste partner op een landelijke dag. Dit jaar verzorgde zij de workshop Neutraal Yoga: is een zachte en toegankelijke vorm van yoga, bijvoorbeeld geschikt bij (chronische klachten), vermoeidheid, burn-out of bij het herstellen van een ziekte. Daarnaast was er voldoende ruimte voor ontspanning, aandacht voor de adem en meditatie. Wat een fijne workshop!

 

Workshop Mindfulness-AMA training

William van Hoeck en Jacquelin Zents vertelden de moeders meer over Mindfulness – AMA-training. Want ben jij de regisseur van jouw leven? Veel mensen leven volgens vaste dagelijkse patronen. Binnen Mindfulness noemen we dat de ’automatische piloot’. Die ’piloot’ maakt dat we ons niet meer bewust zijn van de ingesleten patronen, onze overtuigingen en het effect daarvan op ons dagelijks leven. Wat weer invloed kan hebben op onze relatie met bijvoorbeeld onze kinderen, onze partner en collega’s. Door bewust te worden van jouw ’automatische piloot’ neem jij daarmee het heft in eigen handen. Jij bepaalt de koers die het beste bij jou en jouw omstandigheden past! Doordat je, door middel van een Mindfulness-training, weer regisseur van jouw leven merk je dat dit een positieve uitwerking op jouw gezondheid heeft. Wat een eye-opener deze workshop!

 

Naast de geweldige lunch zijn er altijd de vaste “zekerheidjes” op onze Landelijke Mama Vita-dag zoals de hilarische photobooth. Veel moeders/regio’s duiken het photoboothhokje in en namen het fotostripje als mooie herinnering mee naar huis. Ook de stoelmasseuses zijn zeeeeeeeeeeeeer gewild! Want wat een kadootje is het als je na zo’n bedrijvige dag met een bak aan informatie je even heerlijk in de relax op zo’n stoel kan plaats nemen en je heerlijk wordt gemasseerd? En vergeet vooral niet de ijsco-kar….. zucht…. do I need to say more? Natuurlijk zijn die hapjes en drankjes aan het einde van de dag heerlijk, maar dat ijsje…. ja dat maakt de dag af!

 

Moe en vooral zeer voldaan nemen de moeders afscheid van elkaar, van het bestuur en van iedereen die ze op die dag hebben ontmoet. Wildvreemde moeders die elkaar hebben gevonden op een dag waarin onze verbinding bestaat uit onze kinderen met autisme en de zorg en oerdrift die wij elke dag tentoonspreiden voor deze kanjers!

 

En alsof het niet op kan kregen de moeders ook nog een prachtige bos pioenrozen én het "6 maanden journal voor vrouwen", gedoneerd door Nina van Arum. Wat een mooie afsluiting!

 

Wat was het weer een fijne dag…. ik kijk nu al uit naar 2024…..

Liefs van Sandra Raino - regio-coördinator en regiomoeder Mama Vita Zaanstad