rapport Levensbrede aanpak bij autisme

De stichting Vanuit Autisme Bekeken heeft rapport 'Levensbrede aanpak bij autisme' gepresenteerd.

06-10-2015 20:41 LEZERSNIEUWS Door: Monique van der Lans (Monique is regiomoeder van Mama Vita Oosterbeek)

In heel Nederland hebben ervaringsdeskundigen dit document aangeboden aan hun gemeente. Wethouder Hermine van den Berg nam namens de gemeente Renkum het rapport in ontvangst uit handen van Monique van der Lans. Monique is inwoonster van de gemeente Renkum en heeft een zoon met autisme.

Monique van der Lans: "Het rapport laat zien dat een levensbrede aanpak een gemeente veel kan opleveren, vooral als het gaat om participatie en een prettig leefomgeving voor mensen met autisme. Het rapport laat ook zien waar deze positieve effecten te behalen zijn. 'Levensbreed' slaat daarbij zowel op de samenhang tussen de levensdomeinen (zorg, school, werk, relaties, vrije tijd, participatie) als op de continuïteit van ondersteuning door de jaren heen. De levensbrede aanpak geeft mensen de kans om zich in eigen tempo en volgorde te ontwikkelen, passend bij de eigen capaciteiten."

Wethouder Hermine van den Berg: "Als gemeente Renkum willen wij graag een autismevriendelijke gemeente worden. Daarbij vind ik het belangrijk dat initiatieven niet alleen vanuit de gemeente komen, maar ook vanuit inwoners. Ik vind het dan ook goed om te zien dat dit rapport breed gedragen wordt. Daarbij onderschrijf ik het belang van een levensbrede aanpak. Sterker nog, ons Sociaal Team gaat werken met levensloopbegeleiding: ondersteuning in iedere fase van het leven, op alle levensgebieden en met speciale aandacht voor grote en kleine veranderingen die zich in de loop van het leven voordoen."