persbericht De marktwaarde van de thuisblijfouder

PERSBERICHT – De marktwaarde van de thuisblijfouder

 

€72.297,78 per jaar zou de thuisblijfouder verdienen als deze een aangepast salaris zou krijgen voor alle dagelijkse werkzaamheden. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Viking dat is uitgevoerd onder 700 Nederlandse en Vlaamse thuisblijfouders.

Thuisblijfouders gaven aan gemiddeld 91 uur per week aan het werk te zijn. Dat is meer dan het dubbele van een 40-urige werkweek!

Natuurlijk vertaalt de waarde van liefde zich niet in een salarisstrookje. En natuurlijk werkt de formeel werkende ouder ook hard. Maar in deze tijd waar men ogenschijnlijk zelfwaarde sterk verbindt met hun werk, is het misschien interessant om eens te kijken wat de marktwaarde van thuisblijfouders is volgens het financiële systeem.

In dit onderzoek vergelijken we thuisblijfouder zijn met het runnen van een startende onderneming. Als echte zelfstarter ben je alles en iedereen tegelijk. Je hebt geen vakantiedagen, kan geen ziekteverlof opnemen en er is geen dertiende maand. Bakkenvol met liefde stop je in je werk.

Project management

Als multitasking project manager pur sang organiseert ze alles om de kinderen heen. Ze werkt onregelmatige uren, kookt regelmatig voor een klein leger (aan vriendjes en vriendinnetjes), organiseert vaak kleine evenementen, etc. De uren die ongeregistreerd thuis gemaakt worden, zijn van meerwaarde.

Waardering

Beatrijs Hofland is thuisblijfmoeder van vier kinderen tussen de drie en elf. Tussendoor werkte ze in de geestelijke gezondheidszorg, maar na haar vierde kind besloot ze fulltime moeder te worden. "Het is juist die waardering die belangrijk is. Niet alleen voor thuisblijfmoeders, maar voor iedereen. Stel je voor dat je werk verricht waar niemand zijn waardering voor uitspreekt... Nou dan moet het uit je tenen komen."

"Je moet je realiseren dat de zorg voor kinderen belastender is dan de zorg voor dingen. Je moet altijd voor ze klaarstaan en alert zijn. Er wordt continue een beroep op je gedaan. Verzorgen is opvoeden en dan kan je dus niet de deur achter je dichttrekken zoals dat op kantoor wel kan. Het is continue en dat is wat het zo zwaar maakt."

Noot voor de redactie:

Omdat in het gros van de gevallen de thuisblijfouder een moeder is, spreken we in dit artikel over 'ze' en mama. Maar het onderzoek erkent dat er ook mannen zijn die de zorg van de kinderen in het dagelijks leven op zich nemen. Vandaar dat de werktitel thuisblijfouders is en het een salaris representatief is voor zowel mama als papa.

We willen vooropstellen dat wij als bedrijf niet pleiten voor een wettelijke invoering van een salaris voor thuisblijfouders. Werkende ouders willen we niet in diskrediet brengen. Iedere ouder werkt hard voor zijn kind.

Viking's klantenkring bestaat uit bedrijven in de MKB-sector, van zzp'er tot middelgrote organisaties, van thuiskantoren tot grote bedrijven. We besloten simpelweg om een uitstapje te maken naar het 'thuiskantoor' van de thuisblijfouder. Waar houdt mama (of soms ook papa) zich in een week zoal mee bezig? En welke marktwaarde zou het financiële systeem ze toerekenen als ze voor alle wekelijkse taken een aangepast salaris kregen?

Uitleg bij de cijfers:

We hebben de gemiddelde leeftijd van de kinderen (6jr) gehanteerd als ervaringsniveau. Daarnaast hebben we de loonwijzer gehanteerd om te bekijken wat de specifieke beroepen met die jaren ervaring gemiddeld verdienen. Omdat mama's geen vakantie kennen, hebben we de weeksalarissen maal 52 vermenigvuldigd om het totale jaarsalaris vast te stellen.

Voor meer informatie kun u contact opnemen met:

Saskia Roskam

saskia.roskam@searchlaboratory.com