kort verslag Pilot bijeenkomst Oosterbeek 30 juni 2015

 PILOT BIJEENKOMST REGIO OOSTERBEEK/ARNHEM   30 JUNI 2015

Ondanks het warme weer was de opkomst zeer groot. Wij waren in totaal met 24x moeders die allemaal wonen in de mooie omgeving van Oosterbeek. Met dank aan Ellen die haar huis had opengesteld voor alle moeders hebben wij een uitleg gedaan wat de visie is van Mama Vita. Daarna hebben alle moeders zich kort voorgesteld en heeft Saskia Buma een aantal korte NLP oefeningen gedaan met alle moeders. Bewust worden van het onbewuste en kijken op een anderen manier naar de communicatie op alle vlakken. Het was een super mooie en bijzondere avond waarbij iedereen op zijn eigen manier omgaat met de verbindende factor "kinderen met autisme". De regiomoeders Monique van der Lans en Ellen Spelt-Berns hebben de moeders na deze avond een mail gestuurd met de vraag welke behoefte ingevuld kan worden en welke thema's behandeld kunnen worden met toekomstige bijeenkomsten. Hierbij kan je denken aan Zorg en Onderwijs maar ook de empowerment van de moeders zelf en ook een stukje ontspanning.

 

 

Hierbij nodigen we alle moeders van kinderen met autisme uit om deel te nemen aan een pilot bijeenkomst van de Stichting Mama Vita.  Mama Vita biedt steun aan moeders van alle leeftijden, verschillende culturele achtergronden en met verschillende hulpvragen. De visie van de Stichting Mama Vita is “ moeders ondersteunen om weer in hun eigen kracht te komen staan en weer zelfvoorzienend te zijn”.

Beste allemaal,
In het verleden hebben wij contact gehad, met name vanwege een verbindende factor die we met elkaar gemeen hebben: een kind (of meerdere) in ons gezin heeft de diagnose autisme. De vraag hoe we elkaar kunnen helpen en voorzien van steun, advies of gewoon een luisterend oor hangt sinds vorig jaar in de lucht, mede dankzij Marjolein van Meurs van MEE en Marleen Willemsen van CJG Renkum, die een aantal van ons vorig jaar hebben uitgenodigd voor een oriënterend gesprek hierover. Daar is toen uitgekomen dat er wel degelijk behoefte is aan 'lotgenotencontact'. De vraag was hoe we dat handen en voeten konden gaan geven.
Ellen en Monique hebben contact gezocht met de stichting Mama Vita, die een soortgelijke doelstelling heeft. Deze landelijk opererende organisatie is nog niet actief in onze contreien, dus dat vraagt om actie. Bijgaand treffen jullie een uitnodiging voor een eerste bijeenkomst. Mochten jullie nog andere mensen, ouders, kennen die wellicht ook interesse zouden kunnen hebben, schroom dan niet, en stuur ze dit door! Laat even weten of je zelf ook zult komen, de info staat in de bijlage. We kijken ernaar uit jullie te ontmoeten op 30 juni, heel graag tot dan!
groeten,
Ellen en Monique

Bijeenkomst  dinsdagavond 30  juni 2015:   Agenda:   19.30 – 22.15 uur

Programma

19.30 – 20.00 uur                            inloop

20.00 – 20.30 uur                            Introductie Mama Vita

20.30 – 22.00 uur                            Saskia Buma met korte workshop NLP Training

22.00 - 22.15 uur                              napraten (Wat is de behoefte van de moeders en benodigheden?)

Locatie :  Lebretweg 23, 6861 ZV  Oosterbeek

Aanmelding: aanmelden kan via de regiomoeders Monique van der Lans en Ellen Spelt-Berns via mailadres;   ellenberns@upcmail.nl / movanderlans@gmail.com

 

Wat is NLP?

De methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) komt voort uit het bestuderen van mensen met uitzonderlijke kwaliteiten / bekwaamheden. De vragen die onderzoekers in de jaren zeventig stelden, waren: Hoe komt het dat deze mensen veel beter in bepaalde zaken / vaardigheden zijn dan anderen? Is dat talent of speelt er meer? Wat denken en doen deze mensen anders dan vergelijkbare mensen?

Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidde en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden.

NLP leren en toepassen, gaat over het ontdekken 'hoe' jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren

De term Neuro Linguïstisch Programmeren, tegenwoordig beter bekend als NLP, staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren.

Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.